Foto: Publiek domein
actueel

Honderden studenten onterecht beboet wegens stufi-fraude

Dirk Wolthekker,
19 juni 2017 - 12:59

Door een fout van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) hoeven zeker tweehonderd van fraude verdachte studenten die een te hoge basisbeurs hebben ontvangen geen geld terug te betalen. Dat bericht de Volkskrant vandaag.

DUO liet onbevoegde controleurs – onder meer zzp’ers en payrollers – langs de deuren gaan om te controleren of studenten wel echt op kamers woonden en dus terecht een beurs voor uitwonenden ontvingen. Een van de gecontroleerde studenten ging nota bene vrijuit omdat een van de twee controleurs een stagiair bleek te zijn geweest, zo bericht de krant. De minister van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap heeft personen ‘werkzaam bij de private bedrijven’ bevoegd verklaard tot het uitvoeren van controles, maar de rechter rekent daartoe kennelijk geen zzp’ers of payrollers.

 

De rechter oordeelde de afgelopen twaalf maanden in tientallen rechtszaken dat controles niet juist waren uitgevoerd. Daardoor is het verzamelde bewijs voor uitwoning onrechtmatig verkregen en gaan de studenten vrijuit.

 

Het gaat alleen om studenten die voor september 2015 zijn begonnen aan hun studie. Zij vallen nog onder het oude studiefinancieringsstelsel. Daarin krijgen uitwonenden een bijna drie keer zo hoge basisbeurs als studenten die nog thuis wonen. In het nieuwe leenstelsel maakt het niet meer uit of studenten uit- of thuiswonend zijn.

 

Tandenborstel

Om fraude tegen te gaan neemt DUO bedrijven in de arm om langs de deur te gaan bij studenten. Aan de hand van details in het huis, zoals de aanwezigheid van tandenborstels, ondergoed en studieboeken, proberen zij te beoordelen of een student ook echt op het adres woont.