Het nieuwe schakeltraject dat mbo’ers in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag moet klaarstomen voor een pabo-opleiding wekt minder enthousiasme dan verwacht, meldt het Onderwijsblad. Het Randstedelijke programma werd begin maart nog feestelijk voorgesteld door demissionair minister van Onderwijs Bussemaker en moet vooral meer mbo-studenten met een migratieachtergrond voor de klas krijgen.
Door studenten op het einde van hun opleiding aan het ROC een half jaar lang te begeleiden, hopen de projectleiders mbo’ers aan te sporen om door te stromen naar de pabo. Het aantal inschrijvingen door mbo’ers was sinds 2015 sterk teruggevallen, als gevolg van de verstrengde instroomeisen van de pabo.
Het nieuwe programma moest studenten voorbereiden op de toelatingstoetsen aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek, maar schaaft ook hun studie- en praktijkvaardigheden bij. Om de tweejarige pilot voor deze schakeltrajecten te ondersteunen maakte Bussemaker een miljoen euro vrij in de hoop de doorstroom te stimuleren.
Beperkte toegankelijkheid
De inschrijvingen voor het programma gingen in januari van start maar brachten geen stormloop teweeg. In Amsterdam waren er volgens het Onderwijsblad eind mei nog maar 13 aanmeldingen. De povere interesse is deels te wijten aan de beperkte toegankelijkheid van het programma, zo mogen mbo’ers die al zijn afgestudeerd niet deelnemen aan de pilot. Volgend jaar verwachten de initiatiefnemers wel meer enthousiastelingen aan te trekken omdat er dan meer tijd is om de studenten in te lichten over het programma.