Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Moeten HvA-bestuurders salaris inleveren om subsidies te behouden?

Willem van Ewijk,
12 juni 2017 - 16:26

Vier leden van de Centrale Medezeggenschapsraad (CMR) willen van het HvA-bestuur weten of het van plan is zijn salaris te beperken tot dat van een wethouder. De medezeggenschap doet dit nadat de Amsterdamse gemeenteraad aangaf dat instellingen waarvan de top meer dan een wethouder verdient, geen subsidie meer moeten krijgen.

In Amsterdam mag een ambtenaar niet meer verdienen dan 154.000 euro per jaar, het brutosalaris van een wethouder. Het is de lokale variant van de balkenendenorm, waarbij de topinkomens worden afgezet tegen de totale beloning van de minister-president. Voor instellingen die subsidie krijgen geldt deze norm nog niet. Toch vindt een meerderheid van de raadsleden dat deze gesubsidieerde instellingen zich voortaan aan de norm moeten houden.

 

Op verzoek van raadslid Johnas van Lammeren van de Partij voor de Dieren werd een lijst opgesteld met instellingen die gemeentesubsidie ontvangen en waarvan de bestuurders meer verdienen dan een wethouder. Op deze lijst staan ook de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam. Zij kregen incidentele subsidies van de gemeente.

 

Een aantal leden van de Centrale Medezeggenschapsraad wil nu van het HvA-bestuur weten hoeveel de bestuurders van de hogeschool verdienen en wat het bestuur vindt van het door de gemeenteraad voorgestelde maximum. ‘Zo nee, prevaleert het belang van de individuele bestuurder in dat geval niet boven dat van de gemeenschap van de HvA? En hoe denkt het college in dat geval de schade voor de hogeschool te kunnen beperken?’ is in de vragen te lezen.

 

Decanen 

De CMR-leden Buskoop, El Johari, Donga en Özcelik van de partij HvASamen willen niet alleen weten wat de leden van het College van Bestuur verdienen, maar ook wat de decanen verdienen. Uit de jaarrekening van de HvA blijkt dat Huib de Jong, nu rector en straks voorzitter van de HvA, in 2015 een brutosalaris van in totaal 202.511 euro verdiende.

Lees meer over