Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

UvA gaat studenten geld teruggeven maar weet nog niet aan wie

Carlijn Schepers,
2 juni 2017 - 13:46

Desley van der Zande meldde zich aan voor een master aan de Amsterdam Business School van de UvA en moest tot haar verbazing honderd euro inschrijfgeld betalen. Na een tweet kreeg ze al snel haar geld terug, maar hoe zit het met andere studenten die misschien ten onrechte inschrijfgeld hebben betaald?

De zogenaamde application fee waar het hier over gaat, werd twee jaar geleden al bekritiseerd en door juristen onrechtvaardig genoemd. Maar blijkbaar wordt deze nog steeds gevraagd. Volgens een woordvoerder van de UvA omdat ‘de administratieve lasten voor opleidingen hoog zijn bij de behandeling van aanmeldingen’. Desley tweet dat haar werd verteld dat ‘geld vragen een effectief middel is voor een weloverwogen keuze’.

 

Door deze tweet kreeg Desley haar geld terug:

Nederlandse nationaliteit
Desley krijgt haar geld terug, omdat ze volgens de UvA-woordvoerder ‘de Nederlandse nationaliteit heeft en aan hen die toeslag niet gevraagd mag worden’. Maar mogelijk zijn er nog veel meer studenten die dit jaar of vorige jaren ten onrechte honderd euro hebben betaald.

 

‘Hoeveel dat er precies zijn is nu aan de faculteiten om uit te zoeken.’ De UvA zegt alle gevallen te bekijken en zelf contact op te nemen met de studenten die in aanraking komen voor terugbetaling. Ze kan echter niet melden hoeveel studenten dat zijn, bij welke studies het is gebeurd en over welke jaren het precies gaat. Bij vragen kan contact opgenomen worden met het Admissions Office van de opleiding.

Lees meer over