Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Publiek domein
actueel

Vijf op de zes HvA-docenten vinden de werkdruk te hoog

Henk Strikkers,
31 mei 2017 - 11:09

Vijf van de zes HvA-docenten en –onderzoekers en drie van de vijf leden van het ondersteunend personeel vinden de feitelijke werkdruk hoger dan de gewenste werkdruk. Dat is meer dan twee jaar geleden, blijkt uit de HvA-medewerkersmonitor.

Aan die medewerkersmonitor, die door 57 procent van de HvA-medewerkers is ingevuld, blijkt dat er een groot verschil is tussen werkdruk in onderwijzend en ondersteunend personeel. Onderwijzend personeel geeft aan de feitelijke werkdruk 7,7 op een tienpuntsschaal in te schalen, terwijl dat bij ondersteunend personeel 6,9 is.

 

Daarmee vinden docenten de werkdruk even hoog als in de laatste monitor uit 2015. Omdat de gewenste werkdruk is afgenomen van 6,0 tot 5,6 is het verschil tussen feitelijke en wenselijke werkdruk groter geworden. Onder ondersteunend personeel is dit grofweg gelijk gebleven.

Die werkdruk uit zich er volgens de monitor in dat taken minder goed worden uitgevoerd dan gewenst en dat er werk blijft liggen. Veel docenten geven ook aan regelmatig meer uren te werken dan waarvoor ze zijn aangesteld.

 

(Tekst loopt door onder de infographic)

De HvA heeft van werkdruk een belangrijk speerpunt gemaakt. Zo worden er binnenkort vliegende brigades ingesteld die langskomen wanneer de werkdruk op bepaalde afdelingen te hoog wordt. Bovendien heeft de HvA geld vrijgemaakt om de werkdruk te verlichten.

Roddelen en intimidatie

Naast de werkdruk hebben ook veel medewerkers te maken met ongewenste omgangsvormen, blijkt uit de monitor. Ongeveer een kwart van de HvA-medewerkers heeft ongewenst gedrag meegemaakt. De vorige keer hadden minder HvA-medewerkers last van ongewenst gedrag, maar was het aantal gevallen van ongewenst gedrag wel hoger.

 

Het meest voorkomende ongewenst gedrag is roddelen door collega’s of leidinggevenden. 17 procent van de HvA’ers geeft aan daar last van te hebben, tegenover 25 procent twee jaar geleden. Daarnaast heeft 11 procent van de HvA’ers last van verbale agressie of intimidatie. Daar maken vooral studenten en collega’s zich schuldig aan.

 

In een eerdere versie van dit bericht stond abusievelijk dat er al vliegende brigades actief waren. Deze worden pas in de nabije toekomst ingesteld.

Lees meer over