Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: NAP (Still van YouTube)
actueel

SP stelt Kamervragen over verhuizing lerarenopleiding Inholland naar HvA

Willem van Ewijk,
24 mei 2017 - 15:50

Het is nog verre van zeker dat de hogeschool Inholland haar lerarenopleiding zal sluiten en haar studenten naar de HvA zal verwijzen. SP-Kamerlid Peter Kwint heeft Kamervragen gesteld aan minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap en wil dat de minister ervoor zorgt dat het lerarentekort in Amsterdam niet verder oploopt.

Nu de Hogeschool Inholland heeft voorgenomen de lerarenopleiding af te stoten en studenten voortaan te verwijzen naar de Hogeschool van Amsterdam, dreigt de lerarenopleiding Duits in Noord-Holland te verdwijnen. En Amsterdamse scholen komen juist leraren Duits tekort.

‘Dit is een tekortvak en juist daar hebben we Amsterdamse leraren voor nodig’

Duits

De Amsterdamse wethouder van Onderwijs Simone Kukenheim (D66) zei eerder deze week dat ze daar niet blij mee was. ‘Dit is een tekortvak en juist daar hebben we Amsterdamse leraren voor nodig,’ aldus Kukenheim in het Algemeen Dagblad. Ze zei Inholland erop aan te zullen spreken.

 

Intussen had de medezeggenschapsraad van de hogeschool Inholland al laten weten nog niet akkoord te zijn met het plan. Voorzitter Norbert Landers zei het plan mogelijk zelfs te willen blokkeren. Inmiddels heeft de hogeschool haar excuses aangeboden, maar het is de vraag of dat voldoende zal zijn.

 

Dinsdag stelde Tweede Kamerlid Peter Kwint van de Socialistische Partij Kamervragen aan minister Bussemaker (Onderwijs, PvdA). Ook hij zegt zich zorgen te maken dat het tekort aan docenten Duits in Amsterdam zal oplopen en vraagt de minister om in te grijpen.

 

Duur
De HvA en Inholland willen door samen te werken kosten besparen. Omdat lerarenopleiding weinig studenten trekken zijn ze relatief duur.