Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: HvA
actueel

Nooit meer een ondergeplaste wc-bril dankzij deze HvA'ers

Steffi Weber,
22 mei 2017 - 14:58

Vier studenten van de HvA-minor ondernemerschap denken een antwoord te hebben gevonden op een welbekend probleem: ondergeplaste wc-brillen. De oplossing: een veer die de wc-bril omhoog, en dus schoon houdt. Horecaondernemers reageren enthousiast.

‘Let eens op de problemen die je op een dag tegenkomt. Als je daarvoor een constructieve oplossing bedenkt, heb je een goed idee te pakken,’ vertelde een docent HvA-student Communication & Multimedia Design Joren Straatman zo’n drie jaar geleden. Hij hoefde niet lang te wachten, nog diezelfde dag stuitte de HvA-student op een welbekend probleem: smerige wc-brillen.

 

‘95 procent plast over de bril’

Mannen nemen niet altijd de moeite om de wc-bril voor het plassen omhoog te doen met als gevolg dat er druppels op de bril belanden en daarmee is het hek van de dam, zegt Straatman. ‘Zelfs mannen die de bril omhoog zouden willen doen, vinden dat daarna te smerig,’ zegt hij. ‘Uit eigen onderzoek onder 100 mannen blijkt slechts vijf van hen een vieze wc-bril alsnog omhoog doen, bijvoorbeeld met de voet of een stukje toiletpapier. De resterende 95 procent plast er gewoon overheen.’

Een prototype dat te snel omhoog ging kreeg de bijnaam ‘nutslapper’

Als de bril standaard omhoog staat, is er dus geen probleem. Precies daarvoor zorgt P-Pall, zoals de jonge ondernemers hun uitvinding hebben genoemd. Een veer drukt de bril na zittend gebruik automatisch weer omhoog, vergelijkbaar met een bioscoopstoel.

 

Festivals

Straatman en zijn teamgenoten brachten de afgelopen tijd veel uren door op de wc van Studio HvA op het Kohnstamhof, de thuisbasis van de minor ondernemerschap. ‘Het was even zoeken tot we het juiste ontwerp te pakken hadden,’ vertelt de student. Een prototype dat te snel omhoog ging kreeg de bijnaam ‘nutslapper’, vertelt het viertal maandag in Metro.

 

P-Pall is volgens de uitvinders bij uitstek geschikt voor openbare mannentoiletten – bijvoorbeeld in scholen, horecagelegenheden, scouting en sportclubs - genderneutrale toiletten en toiletwagens op festivals.

 

Goed doel

Helemaal nieuw is het idee niet. Er bestaan al wc-brillen die via een sensor automatisch omhoog gaan. Die kosten dan wel zo’n 250 tot 300 euro per stuk. Een P-Pall krijg je al voor een kleine 30 euro, zegt Straatman. Eén euro per veer gaat naar ontwikkelingsorganisatie Stichting Simavi, dat zich inzet voor sanitaire voorzieningen in ontwikkelingslanden in Afrika en Azië. ‘Jaarlijks sterven zo’n 280.000 mensen aan de gevolgen van diarree, omdat ze geen toilet tot hun beschikking hebben en de plekken waarop zij hun behoefte doen een bron van bacteriën zijn,’ weet Straatman. 

 

Het studententeam heeft de eerste orders van Amsterdamse horecaondernemers al binnen. Ze zijn ook in gesprek met onder meer brancheorganisaties Koninklijke Horeca Nederland en diverse schoonmaakbedrijven. De eerste 250 P-Palls worden naar verwachting komende week bij Straatman geleverd.

Lees meer over