Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Idris van Heffen
actueel

BON wil staat voor rechter dagen om Engelstalig onderwijs

Henk Strikkers,
22 mei 2017 - 11:54

Vereniging Beter Onderwijs Nederland (BON) bereidt een rechtszaak tegen de Nederlandse staat voor vanwege het vele Engelstalige hoger onderwijs dat wordt gegeven. Dat bericht de vereniging op haar website.

In artikel 7.2 van de Wet op het Hoger Onderwijs en het Wetenschappelijk Onderzoek (WHW) staat dat het hoger onderwijs in beginsel Nederlandstalig is, tenzij ‘de specifieke aard, de inrichting of de kwaliteit van het onderwijs dan wel de herkomst van de studenten daartoe noodzaakt.’

 

Volgens BON wordt er te soepel met die regels omgegaan en moet een nieuw kabinet de wet beter handhaven. Als dat niet gebeurt wordt de staat door BON voor de rechter gedaagd. ‘Momenteel spelen vooral financieel-economische overwegingen een belangrijke rol bij de verengelsing van het hoger onderwijs in Nederland, ten koste van de maatschappelijke taak die het hoger onderwijs ook met betrekking tot onze eigen taal en cultuur dient te vervullen,’ schrijft BON op haar website.

 

Aan de UvA en de HvA worden steeds meer Engelstalige bachelors en masters aangeboden. Als gevolg daarvan neemt met name aan de UvA het aantal buitenlandse aanmeldingen explosief toe.

 

BON is één van de grotere verenigingen die ten doel heeft om het Nederlandse onderwijs te verbeteren.