Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Publiek domein
actueel

Geen stormloop voor collegegeld betalen per studiepunt

Jasmijn Van Raemdonck,
15 mei 2017 - 13:07

Het experiment waarbij UvA-studenten collegegeld kunnen betalen per vak dat ze volgen is nog niet buitengewoon populair. Enkel bij de studie economie & bedrijfskunde hebben zich meer studenten aangemeld dan er plekken zijn.

Sinds 8 mei kunnen vierhonderd UvA-studenten van twaalf verschillende bachelor- en masteropleidingen zich via Studielink aanmelden voor de proef met flexstuderen. Voor de bacheloropleiding economie & bedrijfskunde werd het maximum aantal aanmeldingen al bereikt op de eerste inschrijvingsdag. Studenten van de elf andere opleidingen kunnen zich nog tot eind mei opgeven voor de pilot.

 

Loting

Op de eerste inschrijvingsdag liepen vanuit de twaalf deelnemende opleidingen zo’n 208 aanmeldingen binnen. Voor de opleiding economie & bedrijfskunde meldden op de eerste dag 89 studenten zich aan terwijl er maar 70 plaatsen waren. 19 studenten moesten dus worden uitgeloot. ‘Voor elke opleiding werd op voorhand een maximum aantal inschrijvingen vastgelegd. Dat komt voor elke opleiding overeen met 20 procent van het totaal aantal inschrijvingen van vorig jaar,’ licht Arne Brentjes, projectleider van de pilot, toe.

 

Loting gebeurde alleen op de eerste dag. Sinds 9 mei geldt het principe ‘wie eerst komt, die het eerst maalt.’ ‘Het systeem noteert precies op de seconde hoe laat iemand zich heeft aangemeld,’ aldus Brentjes. ‘Dan worden mensen gewoon toegelaten op volgorde van aanmelding.’

 

Geen stormloop

De projectleider vertelt dat de studenten van de deelnemende opleidingen op voorhand al een mail kregen over de mogelijkheden van flexstuderen. Zij krijgen bij hun herinschrijving via Studielink nog een extra vraag: ‘Wil je meedoen aan het experiment flexstuderen?’ Brentjes verwacht geen stormloop meer op de vrije plaatsen. ‘Wie dit echt wil, zal zich ondertussen wel al hebben aangemeld,’ meent hij. ‘De mensen die zich nog zullen aanmelden, zullen studenten zijn die er nu pas van horen.’