Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Daniël Rommens
actueel

2,9 procent meer vooraanmeldingen voor HvA

Henk Strikkers,
12 mei 2017 - 09:22

Op 1 mei heeft de HvA 2,9 procent meer vooraanmeldingen voor bachelorstudies dan vorig jaar. Wanneer studenten die al zijn uitgevallen in een numerus fixus-traject worden meegeteld is de stijging 9,8 procent.

HvA-woordvoerder Rolf de Wit zegt dat dit niet betekent dat er ook zoveel meer studenten op 1 september aan hun studie beginnen, omdat ‘aspirant-studenten bijvoorbeeld hun vooropleiding niet op tijd afronden, of ze bedenken uiteindelijk toch om eerst een jaartje te gaan werken of reizen.’

 

Groei bij FBE en FBSV

De grootste groei is te zien bij de faculteiten Business & Economie (+17 procent) en Bewegen, Sport & Voeding (+14 procent), de grootste krimp bij de faculteiten Gezondheid (-10 procent) en Digitale Media & Creatieve Industrie (-8 procent).

 

(Tekst loopt door onder de infographic)

Die krimp wordt vooral veroorzaakt doordat studenten die een numerus fixusopleidingEen numerus fixusopleiding is een studie met een maximaal aantal plekken. Wanneer er teveel inschrijvingen zijn wordt er geselecteerd aan de poort. De HvA heeft vier van zulke opleidingen: modeopleiding Amfi, toegepaste psychologie, fysiotherapie en forensisch onderzoek. volgen zich dit jaar eerder moesten aanmelden. Voorheen was dat op 15 maart, dit jaar al op 15 januari. Daardoor hebben er al selectieactiviteiten plaatsgevonden en zijn er al studenten afgevallen.

 

Wanneer de numerus fixusopleidingen buiten het overzicht worden gehouden is er enkel op de Faculteit Techniek een kleine daling van 2 procent, laat De Wit weten.

 

Landelijke groei

Landelijk is sprake van een groei van 4,7 procent, blijkt uit cijfers van de Vereniging Hogescholen. Die groei wordt vooral veroorzaakt door de populariteit van economiestudies, en opleidingen in de vakgebieden taal & cultuur en landbouw & natuurlijke omgeving.

 

De UvA kreeg tot op heden maar liefst 50 procent meer vooraanmeldingen, vooral door een grote vlucht aan inschrijvingen uit het buitenland. De directeur van de onderwijslogistieke afdeling noemt het ‘een uitdaging’.