Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Privé-archief Thijs Binnenkade
actueel

Studentenraad: partij Roede is kwetsend en discriminerend

Dirk Wolthekker,
10 mei 2017 - 15:20

Aan de UvA beginnen vandaag de studentenraadsverkiezingen. Daaraan doet ook de facultaire partij Roede mee, een nieuwe partij aan de Faculteit der Geesteswetenschappen. Maar niet tot ieders genoegen, zo blijkt uit een brief die de facultaire studentenraad (FSR) heeft gestuurd aan het centraal stembureau van de UvA.

Partij Roede zou zich op zijn Facebook-pagina volgens de FSR ‘kwetsend en discriminerend’ uitlaten over vrouwen en minderheden. ‘Met onze brief hebben we het centraal stembureau van de UvA hierop willen wijzen,’ schrijft FSR-voorzitter Charlotte Osté, zelf lid van partij Tof, namens de hele raad. Zij schrijft verder ‘het belang van de vrijheid van meningsuiting te erkennen’, maar ook dat in discussies of debat ‘geen onnodig kwetsende en discriminerende uitspraken’ worden gedaan.

 

Zwarte Piet

In de brief wordt een hele serie teksten en afbeeldingen opgesomd die op de Facebook-pagina van Roede te zien zijn of warenEen deel van de afbeeldingen en teksten lijkt inmiddels verwijderd., die een doorn in het oog van de FSR zijn. Zo is het logo van de partij ‘een stereotiepe tekening van Zwarte Piet’, uiteraard met roede. Ook zou de partij weinig diverse standpunten uitdragen: ‘Als je diversiteit wil ga je maar naar de VU.’ Eerder werd op de site ‘een boksbeugel’ gesignaleerd, zou het dragen van wapens worden gepromoot en zouden afbeeldingen worden getoond die ‘associaties oproepen met slavernij’. Vandaag nog zette de partij een video online waarin een student zegt dat Roede een voorbeeld neemt aan de voormalige Chileense dictator Augusto Pinochet.

 

Het Stembureau beraadt zich momenteel op een antwoord. De lijsttrekker van Roede, Thijs Binnenkade, is niet bereikbaar voor commentaar.