Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Martijn Gijsbertsen
actueel

Folia 24 is er

Daniël Rommens,
10 mei 2017 - 06:00
Betreft
Deel op

Pa-pa-pa-pokerface. UvA-onderzoeker en docent Marcel Vonk heeft als hij zich ontspant ‘vrij weinig expliciete gezichtsuitdrukkingen’. Maar het is zijn wiskundeknobbel die hem tonnen laat winnen bij het pokeren.

Vonk doceert wiskunde op de UvA, maar wanneer hij geen college geeft, leert hij zijn tegenstanders een lesje aan de pokertafel. Hij berekent aan tafel zijn kansen, maar ‘de echte wiskunde begint pas na het spel’. ‘Ik onthoud de handen waarbij ik moeilijke beslissingen moest nemen. Die ga ik vervolgens thuis in detail doorrekenen.‘

 

Winnen of verliezen, daar draaide het ook om bij Bugra Gedik en Nik Goedemans, twee UvA-comedians die in de finale van het Amsterdam Studenten Cabaret Festival stonden. Gedik (die trouwens won, maar dat wisten we nog niet ten tijde van onze deadline) werkte naar de finale toe door veel te schrappen in zijn overvloed aan ideeën. ‘Kill your darlings, weet je.’

 

Dat weten vier creatieve schrijvers op de HvA maar al te goed. Studenten van bijna alle faculteiten schreven artikelen, betogen en korte verhalen. Folia publiceert vier korte verhalen met het thema ‘Het leven in 2040’. Poetsen we straks onze tanden met een robotarm, honderden meters onder water?

 

Als iemand het kan zeggen, dan is het waarschijnlijk Robbert Dijkgraaf, die sinds zijn vertrek naar Princeton even uit beeld dreigde te raken. Zijn terugkeer is echter groots. In de VPRO-serie The mind of the universe reist hij de hele wereld over om zijn collega-genieën aan de tand te voelen in ‘een groepsportret van de wetenschap’.

 

Dat en nog veel meer in Folia 24 die vanaf vandaag in de bakken ligt.

Lees meer over