Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Medewerkers schrijven woedende brief na afblazen bètaverhuizing

Dirk Wolthekker,
8 mei 2017 - 11:44

Meer dan vijftig medewerkers van de bètafaculteit hebben een brief op poten gestuurd naar het College van Bestuur van de UvA waarin ze schrijven ‘gechoqueerd en extreem teleurgesteld’ te zijn over de beslissing om de verhuizing van verschillende afdelingen en opleidingen naar de Zuidas af te blazen.

De brief van de medewerkers van de bètafaculteit is ondertekend door vrijwel de voltallige wetenschappelijke staf van het Anton Pannekoek Instituut voor astrofysica, het Institute of Physics en de PhD/postdoc-councils. Er staan meer dan vijftig handtekeningen op. De wetenschappers schrijven ‘shocked and extremely disappointed’ te zijn dat het College van Bestuur heeft besloten de verhuizing af te blazen. Dit brengt volgens hen niet alleen de kwaliteit van onderzoek en onderwijs in gevaar, maar ook zal ruimtevaartinstituut SRON vermoedelijk niet naar Science Park komen. Deze beide ontwikkelingen brengen volgens de briefschrijvers ‘great damage’ toe aan zowel het onderzoek als onderwijs van de faculteit.

 

Gestuntel van het CvB

In feite kondigen de wetenschappers aan dat ze weinig vertrouwen hebben in een College van Bestuur dat dergelijke beslissingen neemt. ‘The decision taken erodes our confidence that our own university shares our and our students’ ambitions to take physics and astronomy research and teaching to the next level.’ Ze schrijven verder het gênant te vinden dat ‘strategische en visionaire projecten’ aan de UvA ‘bij herhaling’ niet doorgaan door ‘gestuntel’ op het hoogste besluitvormende niveau, namelijk bij het CvB. Dit bestuurlijke gedrag vinden de briefschrijvers ‘onacceptabel’, te meer daar de reeds bestaande samenwerking, die door de verhuizing verder uitgebouwd had moeten worden, in de ogen van de briefschrijvers zeer succesvol is. In hun brief noemen ze daarvan verschillende voorbeelden.

De medewerkers zijn ‘verbluft en ontzet’ dat al het werk dat ze afgelopen jaren hebben gestoken in de samenwerking ‘may now come to nothing’

Eisen

De medewerkers zijn ‘verbluft en ontzet’ dat al het werk dat ze afgelopen jaren hebben gestoken in de samenwerking ‘may now come to nothing’. Het beschadigt volgens hen ‘our international scientific reputation as a credible partner, in a field that relies almost on collaborations’. De medewerkers eisen van het CvB dat het met de hoogste spoed een plan lanceert om SRON alsnog naar Science Park te halen en daarnaast te onderzoeken hoe de fysici van de VU op Science Park kunnen worden ondergebracht. In het oorspronkelijke plan zou daarvoor ruimte komen doordat de opleidingen informatiewetenschappen naar de VU zouden vertrekken. Veel studenten van die opleidingen willen dat echter niet. De centrale medezeggenschap van de UvA (COR en CSR) blokkeerde daarom tot twee keer toe de verhuizing, waarna het bestuur de zaak afblies.

 

Het UvA-bestuur heeft nog niet op de brief van de medewerkers gereageerd.

‘There is a real risk of loss of momentum and engagement of all those involved’

Robbert Dijkgraaf

Uit de Verenigde Staten kwam in maart al een brief (die in bezit is van Folia), namelijk van twee leden – en niet de minste – van de International Advisory Board van de samenwerkende bètafaculteiten in Amsterdam. Nobelprijs-winnaar Davis Gross (University of California, Santa Barbara) en Robbert Dijkgraaf (Institute for Advanced Study, Princeton) schreven op 28 maart een brief aan de gezamenlijke CvB’s van UvA en VU waarin zij opriepen de verhuizing door te zetten. ‘We like to point out the obvious dangers of not proceeding forward. There is a real risk of loss of momentum and engagement of all those involved.’ Ze riepen beide CvB’s op tot het tonen van leiderschap. Toen nog hadden ze er vertrouwen in dat de verhuizing tot een goed einde zou komen, maar die hoop bleek ijdel.

 

De besluiten van de medezeggenschap en de reacties daarop laten duidelijk zien dat er aan de UvA een discussie gaande is over de verhouding tussen onderzoek en onderwijs. Tot nu toe was altijd sprake van een primaat van onderzoek boven onderwijs, met andere woorden: onderwijs volgt onderzoek. Het lijkt erop dat de medezeggenschap van de UvA daar niet meer zomaar mee akkoord gaat. Op de bètafaculteit lijkt zelfs een omgekeerde koers te zijn ingeslagen: omdat studenten – met name die van informatiewetenschappen – niet willen verhuizen, kunnen ook de onderzoekers dat ook niet.