Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Daniël Rommens
actueel

Instituut voor ruimte-onderzoek SRON voorlopig niet naar Science Park

Willem van Ewijk,
24 april 2017 - 14:43

 

Nadat de medezeggenschap vrijdag tegen de verhuisplannen van de bèta’s naar de VU stemde, laat ruimte-onderzoeksinstituut SRON weten dat de verhuizing naar het Science Park voorlopig van de baan is.

Vrijdag stemde de gezamenlijke vergadering van de Centrale Studentenraad en de Centrale Ondernemingsraad tegen de verhuisplannen van een aantal onderzoeksgroepen van de UvA naar de VU. Daarop lieten de Colleges van Bestuur van beide instellingen weten dat de bètaverhuisplannen definitief niet doorgaan.

 

De medezeggenschap gaf aan dat ruimte-onderzoeksinstituut SRON wel welkom is om op het Science Park gehuisvest te worden. Collegevoorzitter Geert ten Dam zei in een reactie dat ze zich voor de komst van het instituut wil blijven inzetten.

 

Maar SRON zegt dat die verhuizing voorlopig van de baan is. Het instituut verwachtte op 1 april dit jaar al een besluit over de huisvestingsplannen. Toen dat uitbleef stuurde de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), waar SRON onderdeel van is, een brief aan Nederlandse universiteiten om te kijken of ze interesse hebben in de komst van het onderzoeksinstituut. Ze kondigden bovendien aan een nieuwe aanbestedingsprocedure te starten.

‘Het is teleurstellend dat we na zo’n lange voorbereidingstijd met de verhuisplannen vastgelopen zijn’

Teleurstellend
Na het besluit van de medezeggenschap zet SRON nu vaart achter die plannen. ‘Het is natuurlijk uitermate teleurstellend dat we na zo’n lange voorbereidingstijd met de verhuisplannen vastgelopen zijn,’ zegt SRON-directeur Rens Waters.  

 

De plannen voor de verhuizing werden vijf jaar geleden al aangekondigd. Door zich op het Science Park te vestigen zou SRON onderdeel worden van een groot centrum van bètasamenwerking.

 

De huisvesting van het onderzoeksinstituut was volgens woordvoerder Frans Stravers onderdeel van de afgeblazen verhuisplannen. ‘Nu de UvA en de VU deze niet doorzetten kunnen onze plannen dus ook niet meer doorgaan en moeten we vanaf nul beginnen,’ zegt Stravers. Hij sluit niet uit dat er in de aanbesteding alsnog voor het Science Park wordt gekozen. De UvA laat weten mee te doen aan de aanbesteding.