Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Centrum voor ondernemerschap ACE wordt ontmanteld

Dirk Wolthekker,
21 februari 2017 - 10:26

Het Amsterdam Center for Entrepreneurship (ACE) van UvA, HvA, VU en de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten wordt ontmanteld. De VU begint haar eigen Center for Entrepreneurship en de beide hogescholen willen zich liever op een andere manier profileren. De UvA krijgt een eigen BV voor incubators: ACE Venture Lab BV.

Erik Boer, directeur van ACE, vertelt telefonisch dat het samenwerkingsverband 31 december 2016 afliep. ‘We hebben toen geëvalueerd en kwamen tot de conclusie dat we heel veel hebben bereikt op het gebied van ondernemerschap en dat een gezamenlijk centrum voor ondernemerschapsonderwijs in deze vorm niet meer nodig zou zijn. Wel concludeerden we dat sterke universitaire incubators als start-up villages en venture labs nodig zijn om ondernemerschap blijvend te stimuleren en mogelijk te maken.’

 

De directeur van het nieuwe Center for Entrepreneurship van de VU, Enno Masurel bevestigt tegenover AdValvas dat de VU zich heeft teruggetrokken uit ACE. Hij licht toe: ‘Als ACE hielden we ons bezig met het ontwikkeling van onderwijs en dat is nu wel redelijk uitontwikkeld. We hebben een joint master Entrepreneurship, een aantal minoren op het gebied van ondernemerschap en een rij keuzevakken op het gebied van ondernemerschap. De UvA is een start-up village begonnen in het Science Park en de VU gaat verder met een aantal andere activiteiten.’ Die start-up village is een ‘dorp’ van dertig zeecontainers waarin studenten de fijne kneepjes van het ondernemerschap kunnen leren.

 

BV

Besloten werd om onder de UvA Holding een BV te hangen voor venture labs en start-up villages onder de naam BV ACE Venture Lab. De bedoeling was dat de vier deelnemende instellingen elk voor een deel in de BV zouden participeren in de vorm van de aankoop van aandelen. Boer: ‘Daar is het nooit van gekomen. De HvA wilde zich liever zelf profileren met ondernemerschap, van de VU heb ik niet gehoord waarom ze niet wilden meedoen.’ Masurel zegt tegen AdValvas dat er ‘niet genoeg bereidheid’ was om er ‘de beschikbare middelen in te steken’.

 

Het lijkt er dus op dat de UvA op eigen houtje doorgaat met het ontwikkelen van universitaire broedplaatsen als venture labs en start-up villages, hoewel Boer graag zou zien dat de VU weer meedoet. ‘Ik nodig de VU bij dezen nog een keer uit om mee te doen.’

 

IXA

De vier hogeronderwijsinstellingen blijven wel samenwerken in IXA, het instituut voor valorisatie. IXA staat voor Innovatie Exchange Amsterdam en is een samenwerkingsverband van UvA, HvA, AMC, VU en VUmc om innovatie en ondernemerschap te stimuleren.