Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Publiek domein
actueel

UvA laat onderzoek van vermeende jihadsympathisant doorlichten

Steffi Weber,
17 januari 2017 - 16:29

De UvA laat een groep van onafhankelijke deskundigen onderzoek doen naar een UvA-studie uit 2016 over vrouwen die zich hebben aangesloten bij IS. Aanleiding is een artikel in NRC Handelsblad waarin de neutraliteit van één van de onderzoekers en de wetenschappelijke methode van de publicatie in twijfel wordt getrokken. De UvA zegt nog altijd achter het onderzoek te staan.

In de publicatie Chatting about marriage with female migrants to Syria bieden de UvA-antropologen Aysha Navest, Martijn de Koning and Annelies Moors een ander, minder negatief perspectief op vrouwen die afreizen naar het kalifaat. Ze spraken 22 uitgereisde vrouwen via Whatsapp over hun huwelijk. Het onderzoek werd in april gepubliceerd in het vakblad Anthropology Today.

 

Zuster Aicha

NRC publiceerde dinsdag een artikel waaruit blijkt dat één van de onderzoekers mogelijk sympathiseert met de jihadgangers. Junioronderzoeker Aysha Navest zou op het forum Marokko.nl onder de naam Ought Aicha (zuster Aicha) de daden van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) hebben goedgepraat. Ook de onderzoeksmethode wordt door NRC in twijfel getrokken. Zo waren de volledige namen van de geïnterviewde vrouwen niet bekend bij de onderzoekers en kon niet worden gecontroleerd of de vrouwen zich daadwerkelijk in Syrië bevonden.

Volgens NRC zou ze op het forum Marokko.nl over IS-strijders ‘Ik sta er versteld van dat mensen, moslims notabene, deze broeders zo durven te criminaliseren’ hebben geschreven

Onjuiste weergave

Annelies Moors, hoogleraar sociaal-wetenschappelijke studie van hedendaagse moslimsamenlevingen en een mede-auteurs van het onderzoek heeft dinsdag een uitgebreide reactie geplaatst op de website van de UvA. Ze stelt dat het onderwerp en de conclusies van het onderzoek, evenals het onderzoek zelf onvolledig en onjuist worden weergegeven in het NRC-artikel. Moors benadrukt dat Navet meerdere malen expliciet verklaard heeft niet te sympathiseren met de gewelddadige jihad. ‘In algemene zin geldt dat een bepaalde betrokkenheid van onderzoekers bij de onderzochte groep antropologisch onderzoek niet diskwalificeert,’ stelt Moors verder.

Een woordvoerder van de UvA zegt geen reden te zien om aan het onderzoek van Navet, Moors en De Koning te twijfelen

Een woordvoerder van de UvA zegt geen reden te zien om aan het onderzoek van Navet, Moors en De Koning te twijfelen. Het externe onderzoek wordt enkel ingesteld omdat de kwaliteit van de UvA-publicatie door NRC in twijfel werd getrokken. Wie het onderzoek gaat uitvoeren en wat er precies zal worden onderzocht is nog niet bekend. ‘We zijn momenteel op zoek naar geschikte deskundigen. Zij zullen met kennis van zaken een onderzoeksvraag formuleren,’ aldus een woordvoerder van de UvA.

 

Voormalig UvA-student

Junioronderzoeker Aysha Navest is in 2012 afgestudeerd aan de UvA. Ze is geen vaste medewerker maar had voor het bewuste onderzoek een tijdelijke aanstelling bij het Amsterdam Institute for Social Research (AISSR). Volgens NRC zou ze op het forum Marokko.nl over IS-strijders ‘Ik sta er versteld van dat mensen, moslims notabene, deze broeders zo durven te criminaliseren’ hebben geschreven. ‘Ought Aicha’ zou sinds 2006 ruim 18.000 berichten op Marokko.nl hebben geplaatst. Ze noemt daarin onder andere haar geboortedatum, woonplaats en de namen van haar kinderen. Die gegevens zouden overeenkomen met die van Navest. Navest wil tegenover NRC niet ingaan op de vraag of het account van haar is.