Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Daniël Rommens
actueel

Michael van Praag: ‘Het grote geld is niet per se slecht voor de voetballerij’

Willem van Ewijk,
12 januari 2017 - 16:37

Geld in de voetballerij is niet per se slecht, zolang de jeugdopleidingen er maar niet onder lijden. Dat zei Michael van Praag vandaag tijdens Room for Discussion, de wekelijkse talkshow van studenten van de Faculteit Economie & Bedrijfskunde op het Roeterseiland.

Geld en voetbal zijn innig verstrengeld. Deze week besloot wereldvoetbalbond Fifa dat het wereldkampioenschap voetbal vanaf 2026 met 48 landen wordt gespeeld. Nu kunnen nog maar 32 landen zich kwalificeren voor het toernooi. Het aantal wedstrijden neemt toe van 64 naar 80 en daardoor zal de Fifa meer gaan verdienen aan televisierechten; alles bij elkaar zo’n miljard euro. De Franse speler Paul Pogba ging onlangs voor een transfersom van 105 miljoen euro van het Italiaanse Juventus naar Manchester United. De Argentijnse speler Carlos Tevez verruilde zijn club Boca Juniors voor Shanghai Shenzua, waar hij zo’n 700 duizend euro per week gaat verdienen: 32 miljoen per jaar.

‘In Spanje zijn de jeugdopleidingen nog wel gezond. Het kan dus wel’

Corruptie

Het zijn allemaal recordbedragen die laten zien dat er steeds meer geld omgaat in de voetballerij. De invloed van dat geld zorgt voor problemen, zo opperden de presentatoren van Room for Discussion in de aankondiging van het gesprek: ‘Binnen deze miljardenindustrie lijken corruptie, matchfixing en megacontracten aan de orde van de dag.’

 

KNVB-voorzitter Michael van Praag, tevens vicevoorzitter van de Europese voetbalbond Uefa, zei vanmiddag tijdens een gesprek met Room for Discussion dat het geld niet per se een slechte invloed heeft op het voetbal. In de hem kenmerkende verongelijkte toon presenteerde de voetbalbestuurder een genuanceerd enerzijds-anderzijds verhaal.

 

Logisch
Zo zag hij het niet als een probleem dat de Fifa een miljard zal verdienen aan het WK-voetbal nieuwe stijl. ‘Als er ergens iets meer verdiend kan worden dan roept iedereen meteen: “het voetbal is verziekt”. Maar het [de hogere inkomsten, red.] is een bijkomstigheid.’ Van Praag lichtte zijn standpunt toe met een gemeenplaats; dat het meer geld oplevert is een logisch gevolg van de uitbreiding van het aantal wedstrijden, want de televisiezenders gaan ook meer geld betalen voor de televisierechten.

 

Toch vond Van Praag dat het onder invloed van het geld niet de goede kant op gaat: clubs met veel geld investeren niet meer in de jeugdopleidingen, omdat ze goede spelers gewoon kunnen kopen en ze dus niet zelf hoeven te kweken.

Foto: Daniël Rommens
‘Een club is geen gewoon bedrijf, zoals bijvoorbeeld de Bijenkorf’

Socios
Al gebeurt dat ook weer niet altijd. ‘In Spanje zijn de jeugdopleidingen nog wel gezond. Beter dan in Engeland. Het kan dus wel.’ Volgens Van Praag komt dat doordat clubs in Engeland worden gekocht door Chinese en Arabische investeerders die alleen maar ‘return on investment’ willen, terwijl bij Spaanse clubs de leden de baas zijn en die ‘socios’ wel visie hebben.

 

‘Iedereen kan een club kopen,’ ging Van Praag verder. Maar de voetbalbestuurder wilde niet dat deze mogelijkheid zou worden beperkt om de jeugdopleidingen te beschermen. Hij zou wel naar Brussel gaan om nog eens de 6+5-regel te bepleiten. Dat is een voorstel waarin voetbalclubs verplicht worden om bij een wedstrijd minimaal zes spelers uit eigen land op te stellen.

 

De gedachte is dat clubs wel weer in hun jeugdopleidingen gaan investeren als ze met enkel duur buitenlands talent geen wedstrijd meer kunnen spelen. Maar die regel is in strijd met Europese regelgeving, het vrije verkeer van werknemers, en zal het daarom waarschijnlijk niet halen.

 

Timmermans
‘We hebben één geluk en dat is dat Frans Timmermans vicevoorzitter is van de Europese Commissie,’ zei Van Praag. ‘Hij is een groot Roda-fan en ik zie hem in maart weer en dan gaan we het er weer over hebben.’ De KNVB-voorzitter wil de Europese Commissie ervan overtuigen dat voor voetbalclubs een uitzondering moet worden gemaakt, ‘want een club is geen gewoon bedrijf, zoals bijvoorbeeld de Bijenkorf’.

 

Michel Platini, de vorige voorzitter van de Uefa, heeft er volgens Van Praag veel te weinig aan gedaan om Brussel ervan te overtuigen de 6+5-regel toe te staan. ‘Ik weet niet of het mij wel gaat lukken, maar laten we het hopen—het is zoals ze zeggen: “Frappez toujours.”’