Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Daniël Rommens
actueel

Bussemaker trekt 5 miljoen uit voor vrouwelijke hoogleraren

Steffi Weber,
11 januari 2017 - 09:30
Betreft
Deel op

Nederlandse universiteiten krijgen de komende vijf jaar eenmalig 5 miljoen euro om vrouwelijke hoofddocenten te bevorderen tot hoogleraar. Nog eind dit jaar moeten er honderd vrouwelijke hoogleraren bij zijn gekomen, zegt minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap in een interview met de Volkskrant.

Met het bedrag kan ongeveer één nieuwe leerstoel per faculteit worden geschapen, vindt Bussemaker. Daarop zal dan vervolgens een vrouw worden benoemd. Het ministerie betaalt ongeveer 10.000 euro per hoogleraar per jaar. Wanneer het ministerie na vijf jaar de financiering stopzet, moeten universiteiten zelf voor de leerstoel en de professor betalen.

 

Bussemaker had eerder met de universiteiten afgesproken dat deze uiterlijk in 2020 tweehonderd nieuwe vrouwelijke professoren in dienst moeten hebben. Daar komt deze nieuwe maatregel bovenop. ‘Het gaat in Nederland domweg niet snel genoeg,’ zegt Bussemaker in de Volkskrant. Het geld wordt eenmalig beschikbaar gesteld, omdat 2017 het Westerdijk-jaar is. Het is precies honderd jaar geleden dat bioloog en schimmeldeskundige Johanna Westerdijk de eerste vrouwelijke hoogleraar van Nederland werd.

 

Onderaan internationale lijstjes

Nederland staat met net 18 procent vrouwelijke hoogleraren internationaal helemaal onderaan de lijst. Terwijl bij studenten vrouwen in de meerderheid zijn, zijn van de 4.500 hoogleraren er slechts om en nabij de 750 vrouw. ‘Er is aanbod genoeg, maar ze komen er niet door,’ aldus Bussemaker.

 

De UvA doet het net iets beter dan het landelijk gemiddelde van 18 procent. Van het UvA-hooglerarenkorps (zonder het AMC) is 21,4 procent van de professoren vrouwDit wordt gemeten in fte, niet in daadwerkelijke hoogleraren.. Bij het AMC, dat apart wordt gemeten, is exact één op de vier hoogleraren een vrouw.

 

Rector magnificus van de UvA Karen Maex omarmt het plan van Bussemaker. ‘Ik vind het heel fijn dat de minister hier middelen voor vrijmaakt. Zo komt weer eens onder de aandacht dat het aantal vrouwelijke hoogleraren aan de Nederlandse universiteiten echt achterloopt en dat we met zijn allen ervoor verantwoordelijk zijn dat daar verandering in komt.'

Hoe de UvA er precies voor gaat zorgen dat er eind dit jaar meer vrouwelijke hoogleraren in dienst zijn is nog niet duidelijk. Het plan van de minister behoeft volgens Maex nog nadere uitwerking. Het feit dat de 5 miljoen euro van het ministerie te weinig zijn om alle nieuwe hoogleraren te kunnen betalen, vindt Maex geen probleem. ‘Het gaat niet om genoeg,’ zegt ze lachend. ‘Het is een extra aanmoediging. Het gaat erom dat mensen uit de traditie stappen om altijd voor een man te kiezen en er in toekomst twee keer over nadenken of er niet misschien ook een geschikte vrouwelijke kandidaat is.’

 

Lees hier hoe je er ook zonder Y-chromosoom komt in de wetenschap.

lees meer