Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Vera Duivenvoorden
actueel

Zo zien de kantines op de UvA en de HvA er vanaf vandaag uit

Laura Cardona,
9 januari 2017 - 13:40

2017 begint voor de UvA-HvA met een nieuwe cateraar: Cormet. De komst van het nieuwe cateringbedrijf gaat gepaard met een totale make-over van de kantines. Vanaf vandaag gaan deze zowel op de UvA als HvA volledig draaien. Folia nam alvast een kijkje.

De eerste stop is in de kantine op de derde verdieping van het PC Hoofthuis. Hoewel er aan het zitgedeelte niets lijkt te zijn veranderd, oogt het verkooppunt ruimer. Achter de counter zijn twee personen druk in de weer met het klaarleggen van verse broodjes. ‘Vandaag gaan we ook nog even de koffiemachines schoonmaken,’ zegt de man van het stel. Het blijkt Huub Luikenaar, de opstartmanager die het PC Hoofthuis onder zijn hoede heeft.

‘Cormet is uit enquêtes onder medewerkers en studenten op het thema Urban Jungle gekomen’

Nonchalant

Alsof hij in zijn eigen winkel staat, geeft hij een rondleiding op de paar vierkante meter waar het uitgiftepunt zich bevindt. Op eerste gezicht is het is duidelijk dat de interieurontwerpers hebben afgekeken van de huidige trends in horecaland: steigerhout, hippe displays en vooral veel planten. Op de grond staan de planten in aardewerk potten gezellig bij elkaar en bij de kassa hangen er een aantal in glazen bollen met touw nonchalant aan het plafond. ‘Cormet is uit enquêtes onder medewerkers en studenten op het thema Urban Jungle gekomen. Daar is de inrichting op geïnspireerd,’ vertelt Luikenaar.

 

Selfservice 

Niet alleen het interieur is in een nieuwe jasje gestoken ook de verkoper pronkt in een fonkelnieuw wit overhemd met daaroverheen een schort van hip spijkerstof. ‘Het oude personeel is blijven staan, maar we hechten er veel waarde aan dat zij zich ook belangrijk voelen. Een nieuwe look mocht daarbij niet ontbreken,’ zegt Luikenaar. Ondertussen loopt een student wat onhandig met twee koffie in zijn hand naar de kassa. De koffie is in de kantine, op goed vertrouwen, selfservice geworden. ‘Het is nog wennen voor ons allemaal,’ zegt Luikenaar.

Foto: Vera Duivenvoorden
Zitgedeelte Leeuwenburg

Joerie Tandoeri

Terwijl het PC Hoofthuis al een weekje draait, is er vorige week op de HvA-locaties nog met man en macht gewerkt om de verbouwing voor elkaar te krijgen. Astrid Scheurs die vanuit Cormet de eindverantwoordelijke is op de HvA, is zichtbaar trots op het resultaat op Leeuwenburg.

 

Scheurs: ‘We hebben er met relatief weinig middelen toch een hele nieuwe draai aan weten te geven.’ Ze is ook erg enthousiast over de samenwerkingen met lokale ondernemingen en wijst naar de twee plekken waar vanaf vandaag Kaas&Worst en Joeri Tandoeri hun producten zullen verkopen. ‘Het was voor het personeel een vreemde stap, het zijn immers de concurrenten niet waar? Bij Cormet zien wij dat toch anders. We moeten elkaar juist opzoeken en samenwerken,’ vertelt Scheurs.

 

Bewust eten

Wat betreft het assortiment ligt de nadruk op gezond eten. Prijslijsten geven info over of het broodje van de maand dan wel niet gezond is en nieuw zijn bijvoorbeeld ook de ‘verse kleintjes’: zakjes met daarin verantwoorde snacks zoals gesneden peer of cherrytomaatjes.

‘Het is mooi maar niet echt praktisch’

Studenten Aimée Plukker (23), Bastiaan Schoolmann (25) en Merel Luijendijk (25) zien in het aanbod nog niet veel veranderingen. Zij zitten in het Bushuis als een van de eersten tussen de planten in het omgebouwde zitgedeeltje van de kantine. ‘Ik hoopte eigenlijk op een goede saladebar,’ zegt Luijendijk.

 

Wat betreft de inrichting zijn zij kritisch: ‘Het is mooi maar niet echt praktisch,’ zegt Plukker. ‘Er is te weinig ruimte voor studenten,’ haakt Luijendijk daarop in. De grote tafels die er voorheen stonden, worden duidelijk gemist. Heel even vragen de studenten zich af waar de verbouwing eigenlijk allemaal van betaald is, maar Schoolmann merkt terecht op dat dit concept volledig vanuit Cormet is neergezet.

Foto: Vera Duivenvoorden
Anja Hoorenman achter de kassa in het Bushuis

Hardlopers 

Anja Hoorenman, die op dat moment in de kantine van het Bushuis werkt, is vooral benieuwd wat de ‘hardlopers’ zullen worden. ‘We beginnen met een basisassortiment. Ik zal in de komende weken vooral gaan kijken welke producten het beste verkopen en waar nog behoefte aan is zodat er eventueel geschoven kan worden.’ Over de metamorfose van de ruimte is ze in ieder geval bijzonder positief. ‘Het is nu echt mijn kruidenierswinkel geworden.’

 

Overigens is niet enkel de aankleding, maar ook het aanbod van de verschillende locaties veranderd. Dat kan niet de goedkeuring van iedereen wegdragen.

Een uitgebreider verhaal en meer foto’s van de verschillende UvA- & HvA-locaties lees je in Folia 14, die vanaf woensdag in de bakken ligt.