Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Canvas
actueel

UvA kiest Canvas als opvolger voor Blackboard

Henk Strikkers,
3 januari 2017 - 10:40

De UvA stapt vanaf komend jaar gefaseerd over naar de digitale leeromgeving Canvas van maker Instructure. In 2018 zal na twintig jaar een einde komen aan Blackboard voor UvA-studenten en -medewerkers.

‘Soms heb je nek-aan-nekraces bij aanbestedingen, maar dat was dit niet,’ vertelt Bert Voorbraak. Hij is directeur ICT Services van UvA en HvA en voorzitter van de stuurgroep die de aanbesteding regelde. De UvA deed de aanbesteding samen met de VUDe universiteiten wilden graag samen aanbesteden omdat de UvA en de VU op sommige vakgebieden, zoals archeologie of bètawetenschappen, nauw samenwerken., waar zijn VU-collega Erna Klein Ikkink, directeur Student- en Onderwijszaken aldaar, gedelegeerd opdrachtgever was van de VU. ‘Met name het gebruiksgemak van Canvas is heel goed,’ zegt Klein Ikkink.

 

Dat gebruiksgemak was één van de drie kernpunten waarop de vijf aanbieders die intekenden voor de aanbesteding werden beoordeeld. Daarnaast werd er gekeken naar de innovativiteit van de aanbieder en naar de kosten van het contract. ‘In die volgorde,’ zegt Voorbraak. ‘Gebruiksgemak was het belangrijkste en het geld was echt de sluitpost.’ Op basis van die criteria en een aantal gebruikerstesten door studenten en medewerkers, kwam Canvas als beste uit de bus.

 

Flexibel

‘Het is een heel intuïtief systeem,’ vindt Klein Ikkink. ‘En het is heel flexibel. Je moet het als het ware zien als een kern en een flexibele schil.’ De kern bevat basisfunctionaliteiten voor alle gebruikers. In die flexibele schil zitten allerlei extra toepassingen en plugins die docenten niet hoeven, maar wel kunnen gebruiken. Dat zijn bijvoorbeeld toetssoftware, stemapplicaties en nakijkhulpen. ‘Het is een openstandaardensysteem,’ vertelt Voorbraak. ‘In principe kan een docent dus een plugin die hij handig vindt aan Canvas laten koppelen, mits die plugin voldoet aan de voorwaarden.’

‘In principe kan een docent een plugin die hij handig vindt aan Canvas laten koppelen, mits die plugin voldoet aan de voorwaarden’

2018/2019

De VU gaat komend collegejaar het systeem al implementerenDe VU is niet de eerste Nederlandse universiteit die met Canvas gaat werken. De Technische Universiteit Eindhoven werkt al een paar maanden met het systeem., bij de UvA kan een aantal opleidingen in het voorjaar van 2018 met Canvas aan de slag. In het studiejaar 2018/2019 zullen dan alle studenten en medewerkers met Canvas aan de slag moeten.

 

De VU en de UvA hebben gezamenlijk één contract afgesloten met Instructure, de aanbieder van Canvas. Dat contract loopt voor vijf jaar, maar kan nog worden verlengd. In dat contract is ook een clausule opgenomen voor het geval dat de UvA en de VU niet langer willen samenwerken in het project. Er hoeft dan geen nieuwe aanbesteding plaats te vinden.

 

Niet gehost op de UvA

Anders dan Blackboard wordt Canvas niet op de UvA gehost. Nu neemt Blackboard nog ongeveer twintig van de grofweg tweeduizend servers in het datacentrum van de UvA in beslag, maar dat is over twee jaar niet meer nodig. De servers waar de UvA via Canvas gebruik van gaat maken staan wel in Europa. ‘Privacy is een heel belangrijke factor geweest in dit project,’ zegt Voorbraak. ‘We hebben ons netjes aan alle regels gehouden en we hebben Instructure ook een bewerkersovereenkomstEen bewerkersovereenkomst is een contract dat een verantwoordelijke voor persoonsgegevens laat tekenen door een bewerker van persoonsgegevens. De bewerker belooft daarin de persoonsgegevens alleen op die manier te gebruiken waarop de verantwoordelijke dat wil. laten tekenen.’

 

Bekijk hieronder een promotievideo die Canvas in 2015 maakte.