Het aantal jongeren dat tussen juli en oktober naar een andere gemeente verhuist, is voor de tweede keer op een rij gedaald ten opzichte van diezelfde periode in het voorgaande jaar. In 2016 verhuisden er 4 procent minder 17- tot 22-jarigen dan het jaar ervoor. Vorig jaar bedroeg de daling 14 procent. In alle andere leeftijdsgroepen steeg het aantal verhuizingen in die periode juist, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Verhuisden er vorig jaar nog zo’n 48.000 jongeren van tussen de 17 en 22 jaar naar een universiteitsstad, dit jaar waren dat er 46.000. Vooral 19-jarigen bleven vaker bij hun ouders wonen, in die leeftijdsgroep is de daling met 7 procent het grootst. De cijfers van jongeren tussen 17 en 22 jaar oud worden bovendien vertekend door Syrische migranten die binnen Nederland verhuizen. Telt men hen niet mee, dan zou de daling bij 17- tot 22-jarigen 7 procent zijn en bij de 19-jarigen zelfs 10 procent.
In de meeste universiteitssteden vestigden zich in de periode juli tot en met oktober vorig jaar minder nieuwe jongeren dan in dezelfde periode van 2015. In Utrecht was de daling het grootst, daar vestigden zich ruim 700 jongeren minder dan het jaar ervoor. Dat is een daling van 25 procent. Naar Amsterdam verhuisden 360 jongeren minder dan vorig jaar, een afname van 14 procent. Vorig jaar bedroeg de daling al 700 jongeren ten opzichte van het jaar ervoor. In Eindhoven en Leiden nam het aantal nieuwe jonge inwoners juist toe, in tegenstelling tot vorig jaar, toen het aantal verhuizingen nog in alle studentensteden daalde.
Leenstelsel
In het studiejaar 2014/15 is het leenstelsel ingevoerd, waarbij de basisbeurs als gift is vervangen door een lening. Volgens het CBS is dat een voor de hand liggende verklaring voor de daling. ‘We hebben niet naar specifieke oorzaken gevraagd, maar het studiefinancieringsstelsel moet wel haast een rol spelen’, zegt UvA-hoogleraar en hoofddemograaf Jan Latten van het CBS tegen de Volkskrant. ‘Bij het uitbreken van de financiële crisis in 2008 daalde het totale aantal verhuizingen, behalve bij deze jongeren, want de crisis op de woningmarkt had geen effect op studenten. Maar sinds 2014 zie je het tegenovergestelde: iedereen verhuist weer, maar bij deze jongeren neemt dat aantal fors af.’