Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Sandra Hazenberg
actueel

AMC-referendumstemmen voorlopig niet meegenomen in rest van uitslag

Steffi Weber,
23 december 2016 - 14:34

De stemmen van medewerkers van het Academisch Medisch Centrum (AMC) worden voorlopig niet meegenomen in de totale uitslag van het referendum over de toekomst van de UvA. De Commissie Democratisering en Decentralisering, die het referendum organiseert, kan niet garanderen dat iedereen die de online vragenlijst heeft ingevuld ook daadwerkelijk stemgerechtigd was. De uitslag van het referendum zal daarom eind januari in twee afzonderlijke rapportages worden gepresenteerd, één voor het AMC en één voor de rest van de UvA, maakte commissievoorzitter Lisa Westerveld vrijdag bekend.

Medewerkers en studenten van de UvA konden de afgelopen weken hun stem uitbrengen op één van vier mogelijke toekomstige bestuursmodellen van de universiteit. Afgelopen woensdag bleek echter dat mogelijk ook mensen van buitenaf over de toekomst van de UvA konden meebeslissen. Het AMC had 13,000 stemlinks verstuurd , veel meer dan het aantal medewerkers dat het ziekenhuis in dienst heeftVolgens het jaarverslag had het AMC op 31 december 2015 een kleine 6.900 mensen in dienst. Hoeveel van hen daadwerkelijk stemrecht hadden is vooralsnog onduidelijk.. Iedereen met een @amc.nl-mailadres heeft potentieel kunnen stemmen, daaronder vallen ook tijdelijk personeel, stagiaires en zo’n 2000 geneeskundestudenten. Die laatste groep heeft bovendien mogelijk twee keer een stem kunnen uitbrengen, omdat de geneeskundestudenten ook via hun @student.uva.nl-mailadres een stemlink hebben ontvangen.

 

Gerwin Wezelman, fractievoorzitter van De Vrije Student in de Centrale Studentenraad, sprak over ‘Zimbabwaanse verkiezingsfraude’ en eiste donderdag in een open brief aan de Commissie Democratisering en Decentralisering dat alle stemmen van AMC-medewerkers ongeldig zouden worden verklaard. Wezelman wilde verder weten hoe dit heeft kunnen gebeuren, en vroeg of commissievoorzitter Lisa Westerveld kon garanderen dat dit soort misstanden niet ook op andere faculteiten hebben gespeeld. 

 

Westerveld noemt Wezelmans vragen terecht. ‘Bij het AMC is er blijkbaar echt iets goed misgegaan. We willen natuurlijk ook zelf weten hoe dat heeft kunnen gebeuren en zijn dat nu aan het uitzoeken,’ zegt de commissievoorzitter. Zolang de commissie niet kan garanderen dat alleen stemgerechtigden de vragenlijst hebben ingevuld worden de stemmen van AMC’ers niet opgeteld bij de rest van de UvA.

 

Stemlink
De kans dat het ook op andere faculteiten is misgegaan acht Westerveld klein. De stemlinks werden daar verstuurd door marktonderzoeksbureau Ruigrok, dat de raadpleging uitvoerde. Het AMC was in dat opzicht een uitzondering, omdat het bestuur van het ziekenhuis om privacyredenen weigerde de namen en mailadressen van medewerkers door te geven. In plaats daarvan verstuurde het ziekenhuis de stemlink zelf aan alle medewerkers, ook degenen wier stemgerechtigdheid omstreden is.

 

Ook bij de tandartsenopleiding ACTA was er verwarring rond de stemprocedure, maar daar lijkt inmiddels een oplossing te zijn gevonden. De uitslag van het referendum wordt 25 januari gepresenteerd.