Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Oekraïne vraagt Interpol om hulp in zaak over Krimgoud

Henk Strikkers,
7 december 2016 - 15:34
Betreft
Deel op

De rechtbank in het Oekraïense Kiev heeft gevorderd dat de gouden Krimschatten die het Allard Pierson Museum van de UvA in beheer heeft worden teruggegeven aan de Oekraïense staat. De Oekraïense staat heeft daarvoor inmiddels Interpol om hulp verzocht. Dat berichten verschillende media in Oekraïne.

Begin 2014 opende in het Allard Pierson Museum (APM) de expositie De Krim - Goud en geheimen van de Zwarte Zee. Daarvoor ontving het APM, dat onderdeel uitmaakt van UvA-afdeling Bijzondere Collecties, verschillende gouden schatten in bruikleen van musea in Oekraïne, waaronder een aantal musea op de Krim. Een maand later annexeerde Rusland de Krim, sindsdien is het de facto onderdee van de Russische staat.

 

Na afloop van de collectie eisten zowel de musea op de Krim als de Oekraïense staat de schatten die de musea op de Krim hadden uitgeleend op. De UvA besloot de schatten in bewaring te houden en een rechtszaak af te wachten. In Nederland loopt die rechtszaak al een lange tijd. Begin oktober vond er nog een zitting plaats in de Amsterdamse rechtbank.

 

Parallelle rechtszaak

In Oekraïne liep echter een parallelle rechtszaak, die de Oekraïense staat heeft aangespannen tegen de UvA. De Oekraïense rechter heeft in die zaak geoordeeld dat de Oekraïense staat de rechthebbende is en de UvA de schatten niet moet teruggeven aan de musea op de Krim, maar aan de Oekraïense staat. De Oekraïense staat heeft inmiddels een verzoek bij Interpol neergelegd om de kunstschatten op de ‘International Most Wanted’-lijst te zetten. Daarmee probeert ze te voorkomen dat de schatten nog worden verplaatst.

 

Nederlandse uitspraak

De UvA heeft zich altijd op het standpunt gesteld dat het de schatten wil bewaren tot er een onherroepelijke uitspraak is. De rechtbank Amsterdam doet volgende week uitspraak in de Nederlandse zaak. Tegen die uitspraak is nog hoger beroep mogelijk.

Lees meer over