Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: WLK004 (cc, via Wikimedia Commons)
actueel

Diesdiner nu ook voor niet-hoogleraren

Dirk Wolthekker,
30 november 2016 - 13:21

Het jaarlijkse hooglerarendiner ter gelegenheid van de dies natalis van de UvA, die komend jaar wordt gevierd op maandag 9 januari, is voor het eerst ook toegankelijk voor niet-hoogleraren. Het is een gevolg van de oproep om een meer representatieve groep van de UvA aan tafel te hebben.

Hoogleraar Digital Humanities Rens Bod, als hoogleraar sowieso uitgenodigd, is blij. Vorig jaar was hij een van de ondertekenaars van een manifest waarin werd opgeroepen het diner te boycotten omdat de feestdis – in Grand Hotel Krasnapolsky – niet gepast zou zijn in tijden van bezuinigingen. Bovendien was alleen de finefleur van de wetenschap, het professorenkorps, uitgenodigd. Voor het komende diner, dat wederom plaatsvindt in Kras, is de UvA op de goede weg, meent Bod, al kan het nog beter.

 

Loting

‘Er moet mijns inziens een discussie komen over hoe inclusief we als UvA willen en kunnen zijn,’ zegt Bod. ‘Zelf vind ik de huidige stap naar een breder toegankelijk diesdiner een heel goede. Dit jaar kan elke faculteit namelijk voor het eerst beslissen welke mensen ze (extra) wil voordragen voor het diner. Dus het is niet langer een “one size fits all”, zoals in het verleden. Ik ben heel benieuwd hoe de gastenlijst er uit gaat zien. Op grond daarvan moeten we verder kijken. Ik hoop zelf dat de lijst in de toekomst zo inclusief mogelijk wordt, ook al betekent dit dat dan misschien moet worden geloot voor het diner, gezien de beperkte plaatsingscapaciteit. Maar lotingen gebeuren ook al bij bijvoorbeeld de optredens van het UvA-Sweelinckorkest.’

 

Rectoraatsoverdracht

De dies natalis heeft deze keer een bijzonder karakter. Niet alleen gaat de UvA een lustrumjaar in, ook vindt de officiële rectoraatsoverdracht plaats. Rector magnificus Dymph van den Boom zal officieel worden afgelost door Karen Maex, die haar inaugurele toespraak zal houden als wetenschappelijke baas van de UvA.

 

De UvA is ‘geboren’ op 8 januari 1632. Die dag, de dies natalis, wordt elk jaar gevierd met toespraken, de uitreiking van eredoctoraten, een receptie en een diner. In 2017 valt de dag op een zondag en wordt de viering daarom verschoven naar de volgende dag. De traditionele verkiezing en bekendmaking van de Docent van het Jaar, is voor het eerst verschoven naar het einde van het academisch jaar. Wel zal een afvaardiging van de Centrale Studentenraad een voordracht houden met als titel ‘Hart voor onderwijs’. Voordat genodigden naar Kras zullen gaan voor het Diesdiner zal er een voor iedereen toegankelijk receptie zijn in het Maagdenhuis.