Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

AMC-medewerkers mogen allemaal meedoen aan referendum

Dirk Wolthekker,
29 november 2016 - 09:18

Het AMC heeft overeenstemming bereikt met de Commissie Democratisering en Decentralisering (D&D) over deelname van de AMC-medewerkers aan het UvA-referendum. Ze mogen allemaal zonder nadere voorwaarden meedoen.

Afgelopen week ontstond veel onduidelijkheid over de vraag welke medewerkers van het AMC tot het electoraat behoren. Volgens AMC-baas Marcel Levi was dat duidelijk: iedereen. ‘Of we mogen allemaal stemmen of niemand,’ liet hij via een woordvoerder weten. De commissie D&D zag dat aanvankelijk anders. De commissie had vastgesteld dat deelname beperkt was medewerkers met een contract bij de UvA of mensen die inhoudelijk betrokken zijn bij UvA-onderzoek en -onderwijs. Voor een deel van de AMC-medewerkers en -promovendi gold en geldt dat niet.

 

Daarna werd het plan geopperd om iedereen in eerste instantie mee te laten stemmen en achteraf een correctie te maken voor mensen zonder stemrecht. Na veel overleg is nu besloten dat iedereen zonder nadere voorwaarden mag deelnemen. ‘Alle achtduizend medewerkers mogen meedoen,’ zegt AMC-woordvoerder Frank van den Bosch. Ook het probleem dat het AMC aanvankelijk niet de mailadressen van haar medewerkers wilde vrijgeven voor het verzenden van de stemlink, is opgelost. Van den Bosch: ‘Iedereen zal worden gemaild door het AMC zelf.’ Wanneer dat zal gebeuren is nog niet helemaal duidelijk. ‘Daar kan ik dinsdag aan het einde van de dag meer over zeggen.’

 

Stemtijd

De uitslag en opkomst van het nu daadwerkelijk ‘UvA-brede’ referendum – alle faculteiten doen nu mee – zullen aanzienlijk kunnen worden beïnvloed door de opname van duizenden AMC’ers in het kiezerskorps. De forse uitbreiding van het electoraat kan de totale opkomst drukken als er weinig mensen gaan stemmen of juist omhoog stuwen als ze allemaal hun stem uitbrengen. Door de verlate toetreding tot het electoraat hebben de AMC’ers een week minder stemtijd dan de rest van de UvA. Het referendum duurt nog tot en met 11 december. Studenten van het AMC mogen sowieso meedoen.

 

Update 30 november: Het AMC heeft vandaag om 17.00 uur de stemlinks per mail verstuurd aan haar medewerkers.