Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Henk Strikkers
actueel

UvA'ers stuurden ongevraagd stemadvies naar ondergeschikten

Steffi Weber,
28 november 2016 - 14:12

Directeuren aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen en de geesteswetenschappenfaculteit hebben via een interne mailinglijst een mail gestuurd naar hun ondergeschikten, waarin ze hen bij het UvA-referendum oproepen te stemmen voor het blauwe model. Ook binnen andere instituten stuurden directeuren mails via UvA-mailinglijsten. Actiegroep RethinkUvA spreekt van machtsmisbruik.

Mark Rutgers en Richard van der Wurff, respectievelijk directeuren van de Graduate School of Social Science en het College of Social Sciences, stuurden vrijdagmiddag een mail van hoogleraar psychologie Han van der Maas door aan alle medewerkers van Education Office Social Sciences, een kleine negentig. Van der Maas beargumenteert in die mail dat het blauwe besturingsmodel het beste is. Hij eindigt met het verzoek aan de ontvangers om de mail binnen hun eigen netwerk door te sturen, maar zonder de officiële mailinglijsten van de UvA te gebruiken.

 

Rutgers en Van der Wurff hebben dat dus wel gedaan, maar boden diezelfde avond nog in een nieuwe mail excuses aan. ‘Wij hebben onvoldoende tijd genomen om ons te realiseren wat de impact kan zijn van het doorsturen van zo'n bericht vanuit onze rol,’ staat in de mail. Ook binnen de afdeling Neerlandistiek is de mail van Van der Maas naar alle medewerkers verstuurd, meldt RethinkUvA. De actiegroep spreekt op haar eigen site van machtsmisbruik.

‘Wij hebben onvoldoende tijd genomen om ons te realiseren wat de impact kan zijn van het doorsturen van zo'n bericht vanuit onze rol’

Bèta-instituten

Toen het referendum afgelopen woensdag van start ging hebben ook de medewerkers van Swammerdam Institute for Life Sciences (Sils) via de officiële UvA-mailinglijst een mail van hun chef ontvangen over de raadpleging. Sils-directeur Marten Smidt geeft daarin geen stemadvies maar spreekt zijn zorgen uit over de gevolgen van het referendum en vraagt medewerkers die het met hem eens zijn de mail ondertekend terug te sturen. Smidt wil de handtekeningen verzamelen en naar de decaan en het College van Bestuur (CvB) opsturen, zo laat hij weten in de mail. Een zelfde soort mail zou rond zijn gegaan binnen het Institute of Physics.

‘Als er nu tóch stemadviezen worden rondgemaild, gaat dat schuren’

Lisa Westerveld, voorzitter van de commissie Democratisering en Decentralisering die het referendum organiseert, noemt het ‘vervelend’ dat er gekleurde campagne wordt gevoerd via de officiële UvA-kanalen. ‘Wij hebben ontzettend veel moeite gedaan om de campagne via de UvA-mailinglijsten neutraal te houden. Als er nu tóch stemadviezen worden rondgemaild, dan gaat dat schuren,’ meent Westerveld. ‘Bovendien is het niet helemaal eerlijk omdat lang niet iedereen toegang heeft tot de officiële UvA-mailinglijsten.’

 

Niet de bedoeling

Westerveld benadrukt niet precies op de hoogte te zijn van de mailtjes die al dan niet via officiële mailinglijsten werden verstuurd. ‘Ik kan me goed voorstellen dat mensen niet voldoende hebben stilgestaan bij het feit dat ze gebruik maken van UvA-kanalen,’ zegt de commissievoorzitter. Ze heeft bestuursvoorzitter Geert ten Dam inmiddels laten weten dat er onrust is over verschillende mailtjes. ‘Het zou goed zijn als het bestuur nogmaals duidelijk zou laten weten dat dit niet de bedoeling is.’

 

UvA-woordvoerder Yasha Lange zegt dat de UvA van begin af aan heeft aangegeven alleen maar neutrale boodschappen via officiële UvA-kanalen te verspreiden. ‘Daarnaast moet het debat natuurlijk kunnen plaatsvinden. Stemadviezen of iets dergelijks verspreiden wij niet via kanalen van de UvA en zetten we niet op de website,’ aldus Lange, die het daarbij wil laten.