Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Damiaan Denys wil niet in ‘Senaat nieuwe stijl’

Steffi Weber,
21 november 2016 - 07:00

Als de Senaat na het referendum wordt omgevormd tot ‘Senaat nieuwe stijl’ dan treedt hoogleraar psychiatrie Damiaan Denys af als voorzitter. Hij zou ook zijn functie als senator neerleggen, aldus Denys tegenover Folia.

 

Damiaan Denys zal zijn functies neerleggen omdat de nieuwe senaat volgens hem niet te vergelijken zal zijn met het kleinschalige adviesorgaan waar hij nu leiding aan geeft. De huidige senaat bestaat uit twaalf hoogleraren en komt zes keer per jaar bijeen. Ze geven gevraagd en ongevraagd advies aan het College van Bestuur (CvB). Denys is sinds 2013 voorzitter en enkele maanden geleden benoemd voor een nieuwe termijn.

‘De charme zit hem voor mij juist in de kleinschaligheid en de efficiëntie’

Charme 

Hij heeft nog twee en een half jaar voor de boeg, maar in een nieuwe senaat ziet hij voor zichzelf geen rol meer weggelegd. ‘De charme zit hem voor mij juist in de kleinschaligheid en de efficiëntie. We vergaderen twee uur, gaan snel de diepte in en schrijven dan een advies,’ aldus Denys.

 

Studenten en medewerkers van de UvA mogen zich vanaf volgende week in een referendum uitspreken over de hervorming van de Senaat tot een ‘brede senaat’. Dit moet een adviesorgaan worden waarin zo’n vijfenzestig studenten, docenten, hoogleraren, promovendi, flexwerkers, ondersteunend personeel en bestuurders met elkaar in debat gaan over de kernwaarden van de universiteit.

 

Denys noemt het hervormingsvoorstel een interessant initiatief. ‘Als dat gewenst is moet het er zeker komen ter aanvulling op de bestaande bestuursstructuren.’ Wat hem betreft zou de huidige senaat goed naast de nieuwe senaat kunnen blijven bestaan.

Foto: UvA
Damiaan Denys

Overlap 

Lisa Westerveld, voorzitter van de commissie Democratisering & Decentralisering die het referendum organiseert ziet dat anders. Zij vreest voor overlap in de onderwerpen, ‘als we één ding niet willen, dan is het wel nóg een extra overleggroep erbij die dubbel werk gaat doen’.  

 

Ze zegt het te betreuren dat Denys geen onderdeel wil uitmaken van de nieuwe senaat. ‘We hebben twee weken geleden een goed en constructief gesprek gehad met enkele leden van de huidige senaat en hebben goede hoop dat in ieder geval een deel van de huidige senaat ook na een mogelijke hervorming in functie zou blijven.’

 

Het College van Bestuur heeft zich eerder enthousiast uitgelaten over het idee van een brede senaat. Volgens collegevoorzitter Geert ten Dam kan het een ‘gamechanger’ zijn. 

 

Lees meer over de huidige senaat in Folia 10, die vanaf woensdag in de bakken ligt op de UvA en de HvA.