Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Wikimedia commons
actueel

Nieuwe hoogleraren moeten relatie kiezer en partij onderzoeken

Redactie Folia,
15 november 2016 - 14:01

De UvA heeft vandaag twee politicologen tot hoogleraar benoemd: Tom van der Meer en Sarah de Lange. Ze houden zich allebei bezig met onderzoek naar de verhouding tussen kiezers en politieke partijen.

Tom van der Meer was tot vandaag universitair hoofddocent. Hij gaat als hoogleraar Legitimiteit, Ongelijkheid en Burgerschap onderzoek doen naar de relatie tussen burgers en overheden. Daarbij richt hij zich op onderwerpen als politieke steun, vertrouwen en particratie — onderwerpen waarmee Van der Meer zich de afgelopen jaren vaak in het publieke debat mengde. Zo trad hij regelmatig op in actualiteitenprogramma’s met zijn analyses van de gang van zaken rond het Oekraïne referendum.

 

Sarah de Lange was tot vandaag universitair docent politieke wetenschappen. Ze promoveerde in 2008 op een proefschrift over rechts-populistische partijen in West-Europa. De Lange is benoemd tot bijzonder hoogleraar op de dr. J.M. den Uyl-leerstoel die is ingesteld vanwege de Wiardi Beckman Stichting — het wetenschappelijk bureau van de Partij van de Arbeid.

 

Ze zal in haar onderzoek ‘de ideologische en strategische uitdagingen analyseren waar sociaaldemocratische partijen voor staan,’ zo meldt de UvA op haar website. Ook zal ze een antwoord proberen te vinden op de vraag hoe sociaaldemocratische partijen om moeten gaan met het succes van radicale en rechts-populistische partijen.

 

De kersverse hoogleraren zeggen samen te willen werken om onderzoek te doen naar de interactie tussen kiezers en partijen. De UvA benadrukt dat de vragen waar de hoogleraren zich mee gaan bezighouden relevanter zijn dan ooit. ‘Is het vijf voor twaalf en zijn institutionele hervormingen onvermijdelijk om ons land bestuurbaar te houden?’  

Lees meer over