Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Stichting Johanna Westerdijkfonds
actueel

Volgend jaar zestien extra vrouwen in KNAW

Willem van Ewijk,
11 november 2016 - 11:08

De KNAW wil meer vrouwelijke leden. In twee extra verkiezingsrondes zal de organisatie volgend jaar in totaal zestien vrouwelijke wetenschappers selecteren voor het lidmaatschap.

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen is de club van topwetenschappers die onderzoekinstituten bestuurt en de regering adviseert op het gebied van wetenschapsbeleid. Van de 556 leden is dertien procent vrouw. Van de leden onder de 65 jaar is dit 24 procent. Dat percentage ligt iets hoger dan het Nederlandse gemiddelde: 17,1 procent van de hoogleraren is vrouw.

 

Ieder jaar worden er tien à twintig wetenschappers aan het gezelschap toegevoegd. Hoogleraren en Colleges van Bestuur van universiteiten kunnen leden voordragen. Een commissie maakt een selectie, de leden van de KNAW kiezen vervolgens de nieuwe leden. Naast de reguliere verkiezingsronde zal er volgend jaar een speciale verkiezing voor vrouwelijke hoogleraren worden gehouden.

 

De KNAW wil daarmee een inhaalslag maken. Directe aanleiding daarvoor is het Westerdijkjaar. Op 10 februari 2017 is het honderd jaar geleden dat Johanna Westerdijk op de Universiteit Utrecht haar oratie uitsprak. De plantenziektekundige was de eerste vrouwelijke hoogleraar.

‘We zullen meer met onze vrouwelijke leden geassocieerd worden’

Vrouwelijke cultuur

De KNAW hoopt dat het benoemen van extra vrouwelijke leden een vliegwieleffect heeft. ‘We zullen meer met onze vrouwelijke leden geassocieerd worden,’ zegt woordvoerder Irene van Houten. ‘Doordat het aantal vrouwelijke leden groeit, neemt de kans toe dat excellente vrouwelijke onderzoekers opvallen en worden voorgedragen.’

 

Bovendien zullen er door meer vrouwelijke leden ook meer vrouwen in de selectiecommissie gaan zitten. ‘Er komt een meer vrouwelijke cultuur,’ aldus Van Houten.

Lees meer over