Verduurzaming moet veel hoger op de agenda komen en de samenwerking tussen UvA en VU moet alleen verder gaan als het de onderwijskwaliteit ten goede komt. Dat staat in het beleidsplan van de studentenraad van de bètafaculteit (FNWI), dat hij vandaag presenteerde.
De samenwerking tussen de UvA en de VU, die ondanks de knauw die het in 2013 kreeg toen een volledige fusie tussen de bètafaculteiten werd weggestemd door de UvA-medezeggenschap, werd voortgezet is ook dit jaar weer prioriteit voor de studenten.
Zo wil de studentenraad dat de samenwerking alleen voortgezet wordt als deze de onderwijskwaliteit bevordert en vindt ze dat het afgelopen moet zijn met achterkamertjespolitiek. ‘Als we willen dat de academische gemeenschap nu wel betrokken wordt, is het belangrijk dat alle plannen op tafel komen te liggen. Zo kunnen deze door iedereen gezien en beoordeeld worden.’
Kraanwater
Opvallend is ook dat de faculteitsraad de nadruk legt op duurzaamheid. ‘Onze faculteit, die actief het belang van duurzaamheid predikt, doet vervolgens helemaal niks met deze kennis. In de huidige begroting is duurzaamheid niet eens opgenomen! Erger nog, we scheiden niet eens afval,’ is in het beleidsplan te lezen.
Volgend jaar zal er een duurzaamheidscommissie opgericht worden aan de FNWI die op zoek gaat naar realiseerbare oplossingen voor het huidige gebrek aan duurzaamheid. ‘Hiervoor kunnen ook studenten zich aanmelden,’ vertelt Esther de Boer, voorzitter van de facultaire studentenraad (fsr). De fsr gooit in zijn beleidsplan alvast een balletje op: een Bring Your Own Bottle-beleid. De verkoop van al het flessenwater in de kantine wordt dan stopgezet en studenten drinken alleen nog kraanwater.