Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Sebastiaan van de Water
actueel

Bij Nereus staan zelfs wereldkampioenen in de schaduw

Sebastiaan van de Water,
17 oktober 2016 - 09:05

Je traint elf keer per week, wint wedstrijd na wedstrijd en verovert de wereldtitel. Maar bij je eigen cluppie is niemand écht onder de indruk. Hoe kan dat?

Anne-Marie Schonk (20) beleefde dit jaar de zomer waar ze al jaren van droomde. De UvA-student natuur- en sterrenkunde won goud bij het WK roeien onder 23. En dus staat de wereldkampioen tegenwoordig te boek als de grote ster van haar roeivereniging, nietwaar?

 

Nee, niet waar. En dat is een beetje haar eigen schuld. Had ze maar lid moeten worden van een andere vereniging dan Nereus. De Amsterdamse roeivereniging heeft nou eenmaal toproeiers in overvloed, zo bleek tijdens de huldiging van Olympische Nereïden, vrijdagavond aan de Amstel.

 

Onder meer VU-student Ilse Paulis (goud), UvA-alumnus Boaz Meylinck (brons) en HvA-student Tone Wieten (brons) werden geëerd vanwege de medailles die ze uit Rio hadden meegenomen. Voor Schonk en vier andere wereldkampioenen van Nereus was ook aandacht, eventjes, maar snel werden de schijnwerpers weer gericht op Paulis en co.

 

Ergens moet het wringen. Na jaren trainen lever je de prestatie van je leven, maar toch blijf je volledig in de schaduw staan van anderen. ‘Ik snap wat je bedoelt en ja, het is wel een beetje jammer,’ bekende Schonk. Voor haar geen feestjes in het Holland Heineken House, geen TV-crews of menigtes op Schiphol, en zelfs geen telefoontje van de koning.

Anne-Marie Schonk

‘Eigenlijk hoeft al die aandacht voor mij niet, hoor. En ik vind het juist een voordeel dat we bij Nereus zoveel kampioenen hebben,’ vulde de UvA-student aan. ‘Ik wil namelijk nog meer winnen. Als ik definitief alles op Tokio 2020 ga zetten - ik twijfel nog - dan weet ik wat er mogelijk is. Ik word omringd door goede voorbeelden.’

 

Maar tegelijkertijd vormen juist die voorbeelden haar grootste obstakels. Schonk komt in dezelfde klasse uit als Paulis, en ook de Olympisch kampioene is met 23 jaar nog jong. Het is één van de redenen dat Schonk twijfelt. Moet ze ervoor kiezen om vier jaar vol te trainen, als er geen uitzicht is op haar eigen plekje in de zon?

 

Beste Nereus ooit?

De pech van het individu is het geluk van de vereniging als geheel. Wijzend op de groep kampioenen concluderen sommigen dat dit ‘de beste generatie Nereïden ooit’ is.

 

De bij de huldiging aanwezige clublegende Herry Bakhuys Roozeboom (82) staaft die bewering met cijfers. ‘Dertig procent van de Nederlandse roei-equipe in Rio kwam van Nereus. We hadden negentien roeiers en coaches in totaal. Een record! Sowieso bewijzen statistieken dat Nereus de meest succesvolle roeivereniging is van Nederland,’ aldus de voormalig UvA-student. ‘Wereldwijd zitten we in de top tien. Gegarandeerd.’

Lees meer over