Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Noodlefish (cc, via Flickr; Archief)
actueel

Dubbel goud voor HvA-paralympiërs

Sebastiaan van de Water,
16 september 2016 - 09:10

HvA-student Marlou van Rhijn heeft donderdagavond in Rio de Janeiro goud gewonnen op de 200 meter bij de Paralympische Spelen. Daarmee evenaarde ze de prestatie van HvA-alumnus Jiske Griffioen, die eerder op de dag goud pakte in het tennistoernooi.

Ze was de grote favoriet, en kon eigenlijk alleen maar verliezen. Behalve als ze won. En dat deed Marlou van Rhijn (24) donderdagavond. In het atletiekstadion van Rio verdedigde ze met verve haar Paralympische titel die ze vier jaar geleden in Londen al veroverde op de 200 meter sprint.

 

De Johan Cruyff University-student rende in Rio naar een tijd van 26,16. Daarmee kwam ze niet in de buurt van haar eigen wereldrecord - dat staat op 25,64 - maar dat bleek ook niet nodig. De zilveren medaillewinnares Irmgard Bensusan, uit Duitsland, legde de 200 meter namelijk af in 26,90.


Voor Van Rhijn, die komend jaar wil afstuderen, betekent het goud, na haar dubbelslag in Londen, haar derde Paralympisch gouden medaille.

 

Nederlands onderonsje
In de middag had JCU-alumnuus Jiske Griffioen in Rio ook al een gouden medaille veroverd. De 31-jarige winnares van Wimbledon bevestigde in Rio haar reputatie als ‘s werelds beste roelstoeltennister. In de finale rekende ze na een moeizame eerste set af met landgenote Anouk van Koot: 3-6, 6-1, 6-4.


De kans is groot dat zowel Van Rhijn als Griffioen de komende dagen nog een gouden medaille veroveren. Van Rhijn is namelijk favoriet op de 100 meter sprint, terwijl Griffioen sámen met Van Koot in de dubbelfinale staat van het tennistoernooi.