De SGP en het Centrum Informatie & Documentatie Israël (Cidi) hebben geprobeerd een stokje te steken voor het congres Securitizing Worlds: a Critical Look at the Israeli Global Security Industry dat deze week wordt georganiseerd op de UvA. Het College van Bestuur vindt de organisatie een verantwoordelijkheid van Crea.
Op het symposium, dat plaatsvindt in Crea en wordt georganiseerd door Gate48 dat verscheidene UvA’ers tot haar drijvende krachten rekent, wordt ingegaan op de rol van Israël in de groeiende veiligheidsindustrie. In de aankondiging van de conferentie wordt Israël onder meer het criminaliseren van moslims en het voeren van een discriminerend veiligheidsbeleid verweten.
Onder de sprekers die voor het congres zijn uitgenodigd bevinden zich bovendien enkele bekende Israël-critici. Nadera Shalhoub-Kevorkian van The Hebrew University of Jerusalem, verwierf bijvoorbeeld vooral bekendheid met haar studies over geweld tegen Palestijnse vrouwen, en Eitay Mack, is een activist en mensenrechtenadvocaat die zich kritisch heeft uitgelaten over de Israëlische wapenexport.
Kamervragen
SGP-Kamerlid Roelof Bisschop stelde vorige week Kamervragen over het symposium, dat hij een ‘conferentie met een eenzijdige politieke doelstelling’ noemt. Hij beschuldigt de organisatoren ervan ‘een voedingsbodem voor antisemitisme’ te creëren en wil dat minister Bussemaker voorkomt dat het symposium doorgang vindt. De minister heeft al laten weten dat niet te zullen doen, maar Bisschop neemt daar geen genoegen mee.
Hij vindt dat de eenzijdige politieke doelstelling onverenigbaar is met het idee van academische onafhankelijkheid. ‘Wanneer er eenzijdig gebruik wordt gemaakt van de academische vrijheid, verlies je het recht daarop,’ stelt hij desgevraagd. ‘De academische vrijheid mag nooit een vrijbrief zijn voor politiek activisme. Wat als de UvA de massaslachtingen van IS zou verheerlijken?’
Gevoelens van onveiligheid
Naast de SGP heeft ook het Cidi de universiteit verzocht afstand te nemen van het symposium. Het evenement zou ‘gevoelens van onveiligheid aanwakkeren bij joodse medewerkers en studenten’ en de organisatoren zouden ‘aanzetten tot discriminatoir beleid ten opzichte van joodse en Israëlische studenten en medewerkers.’ Deze beschuldigingen vielen in slechte aarde bij de initiatiefnemers van het symposium.
In een brief aan het CvB laten de organisatoren weten dat ze de kritiek als ‘onwaar, lasterlijk en verontrustend’ ervaren. ‘Als wetenschappelijke medewerkers van de UvA (...) vinden wij het zorgwekkend dat externe partijen onze onderzoeksactiviteiten proberen te beïnvloeden en ons als onderzoekers trachten te delegitimiseren. Daarnaast ervaren wij, als joodse en/of Israëlische medewerkers, de beschuldiging dat onze werkzaamheden gevoelens van onveiligheid en discriminatie van studenten en medewerkers met dezelfde achtergrond bevorderen als uiterst beledigend.’
Onafhankelijke stichting
De UvA zegt noch een organiserende partner te zijn, noch het symposium financieel te ondersteunen. De verantwoordelijkheid voor het bieden van een platform voor het debat vindt de universiteit een zaak van Crea. ‘Dat is een onafhankelijke stichting die zelf over de programmering gaat,’ zegt UvA-woordvoerder Yasha Lange.
Crea-directeur Sjoerd Jans vindt dat hij geen stelling neemt in het debat door Gate48 een podium te bieden. ‘We hebben al eerder tot tevredenheid samengewerkt met Gate48, net zoals we dat in het verleden hebben gedaan met Cidi en met de Israëlische ambassade. Wij nemen geen stelling, maar we willen wel dit soort belangrijke en populaire discussies hosten.’
Jans is de ophef rond dit soort gevoelige thema's wel gewend. Vorig jaar onstond er nog een mediastorm rond een Israëlisch Knesset-lid dat in Crea kwam spreken. ‘Het is altijd zo dat als de sprekers uit de ene hoek komen, de kritiek vanuit de andere hoek komt,’ relativeert hij.