Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Still van Youtube (RaiSport)
actueel

Lekke band houdt HvA'er Larissa Klaassen van paralympisch goud

Sebastiaan van de Water,
10 september 2016 - 10:57

Wereldkampioene aangepast baanwielrennen Larissa Klaassen is er vrijdag niet in geslaagd een gouden medaille te veroveren bij de Paralympsche spelen in Rio de Janeiro. De HvA-studente pakte op de tijdrit van een kilometer zilver.

Ze gingen voor goud, zo hadden Larissa Klaassen (22) en haar pilote Haliegh Dolman (22), van tevoren aangekondigd. Dat waren ze als regerend wereldkampioenen ook aan hun stand verplicht. Maar in Rio bleek het Britse duo Sophie Thornhill en Helen Scott beduidend sneller.


Klaassen en Dolman zagen met eigen ogen hoe de twee Engelse wielrensters in de voorlaatste rit een tijd van 1.06.283 wisten neer te zetten. Dat was weliswaar een Paralympisch record, maar tijdens het WK dit jaar hadden Klaassen en haar stuurvrouw al een beduidend betere tijd gereden. Die prestatie evenaren zat er dit keer echter niet in, mede dankzij technische mankementen. Het Nederlandse duo finishte in 1.07.059.


Die tijd bleek goed voor zilver, maar dat zal voor Klaassen vermoedelijk een schrale troost zijn. In aanloop naar de Spelen gaf ze, ook tegen Folia, herhaaldelijk aan dat alles minder dan goud een teleurstelling zou zijn.

Foto: Rio 2016
Larissa Klaassen

Dennis van Vlaanderen, de coördinator van het topsportprogramma van de HvA, was in Rio bij de race aanwezig en zag kans om Klaassen na afloop te interviewen. ‘Ik heb een heel dubbel gevoel overgehouden aan de race,’ sprak de HvA-student. ‘Fysiek hebben we alles eruit gegooid. Wat dat betreft kunnen we onszelf niets verwijten. Maar we hadden materiaalpech. De laatste ronde reden we met een platte achterband. Daardoor vielen we na de finish ook keihard op de baan.’


Klaassen zit nu met twee wat als-vragen in haar hoofd. ‘Wat als die achterband niet leeg was gelopen, dan hadden we misschien goud veroverd. Maar wat als die band iets eerder was leeggelopen, dan waren we misschien op volle snelheid tegen de baan gesmakt en hadden we helemaal geen medaille gehad. Maar ja, in één jaar goud op het WK en zilver op de Spelen is natuurlijk niet slecht,’ aldus de zeer slechtziende studente. 

 

De Paralympische Spelen zitten er voor Klaassen en Dolman nog niet op. De komende dagen zal het duo ook de sprint rijden op de baan, evenals de wegwedstrijd. Op die onderdelen lijkt een gouden medaille echter onwaarschijnlijker.