Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Noodlefish (cc, via Flickr)
actueel

HvA'er Van Rhijn vanavond vlagdraagster bij Paralympics

Willem van Ewijk,
7 september 2016 - 16:35

HvA-student commerciële economie Marlou van Rhijn (24) draagt vanavond voor Nederland de vlag bij de openingsceremonie van de Paralympische spelen in Rio de Janeiro. Voorafgaand aan de ceremonie zendt NPO2 een documentaire uit over deze hardloper op protheses.

‘Ze is al Amsterdamse sportvrouw van het jaar, geridderd en houder van een zwik wereldrecords,’ zo introduceerde Folia HvA-student Marlou van Rhijn vorig jaar als nummer 7 op de lijst personen van het jaar. Van Rhijn was net voor de tweede keer wereldkampioene geworden op de 100 en 200 meter. Op de Paralympische spelen in Londen won Van Rhijn een gouden medaille op de 200 meter, en een zilveren medaille op de 100 meter.

 

Vanavond mag de ‘Blade Babe’ voor Nederland de vlag dragen tijdens de openingsceremonie van de Paralympische spelen in Rio de Janeiro. Er is dus grote belangstelling voor deze vrouw die haar topsportcarrière combineert met een studie commerciële economie aan de HvA: zal ze ook deze spelen weer medailles kunnen winnen?

 

We zullen nog even moeten afwachten. Volgende week woensdag zal Van Rhijn voor het eerst in actie komen tijdens de eerste ronde van de 200 meter sprint. Wie Van Rhijn alvast in actie wil zien kan vanavond terecht bij de NOS. Verslaggever Arjan Nieuwenhuizen volgde de Van Rhijn namelijk in haar voorbereiding op de spelen, bekeek haar trainingen en sprak met mensen die haar goed kennen. Het resultaat is de documentaire ‘Marlou van Rhijn, Blade Babe’ die om half negen wordt uitgezonden op NPO2.

 

Lastig stilstaan 

Folia filmde Van Rhijn in 2011. De voormalig zwemster was nog maar een half jaar bezig met het hardlopen op protheses en het was de vraag of ze op tijd klaar zou zijn om de Paralympische spelen van Londen te halen. Op de vraag wat het moeilijkste was aan het lopen op de blades zei Van Rhijn: ‘Het stilstaan, want je kunt er niet op stilstaan, dat is vrij lastig. En het in controle houden van die dingen: als je niet uitkijkt gaan ze er met jou vandoor.’

 

 

Lees hier een interview met Van Rhijn uit 2013.