Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

HvA’ers mogen hopen op goud bij Paralympische Spelen

Sebastiaan van de Water,
5 september 2016 - 07:28

Woensdag beginnen de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. En hoewel het tijdens de Olympische Spelen niet lukte, herbergt de Nederlandse equipe verschillende HvA’ers met een goede kans op een gouden medaille.

September. Het studiejaar is begonnen, voetbal domineert de sportpagina's, en aan de Olympische Spelen van Rio de Janeiro denkt welhaast niemand meer. De meeste toeristen, bobo's en cameracrews hebben Brazilië dan ook allang weer verlaten. Toch staat in Rio momenteel een groep topsporters klaar om te presteren op het evenement waar ze vier jaar lang voor hebben getraind: de Paralympische Spelen.

 

Namens Nederland nemen er 126 sporters deelnemen aan de Paralympics. Vier daarvan studeren aan de HvA, één aan de UvA, en één heeft al een HvA diploma op zak.

 

Blade babe
De meest in het oog springende atlete is blade babe Marlou van Rhijn (24). De hardlopende HvA-student (Johan Cruyff University (JCU)) won vier jaar geleden bij de Spelen in Londen goud op de 200 meter en zilver op de 100 meter. Haar verzameling eremetaal en wereldrecords heeft ze sindsdien elk jaar uitgebreid. De kans lijkt daarom groot dat ze komende week zeker één gouden medaille zal grijpen. Woensdag zal ze tijdens de openengsceremonie bovendien de Nederlandse vlag dragen.

‘Voor minder dan goud doe ik het niet,’ zei ze dit voorjaar nog

Ook van informaticastudent Larissa Klaassen (22) wordt verwacht dat ze hoge ogen gooit. De baanwielrenster snelde afgelopen maart met haar tandempartner Haliegh Dolman naar de wereldtitel op de tijdrit. In Rio hoopt ze die prestatie te herhalen, zo liet ze eerder dit jaar aan Folia weten. ‘Voor minder dan goud doe ik het niet,’ zei ze dit voorjaar.


De derde atlete met een heel grote kans op eremetaal is JCU-alumnus Jiske Griffioen (31). Zij domineert al jaren het mondiale rolstoeltennis en won deze zomer nog de allereerste rolstoeleditie van Wimbledon. Ook in het dubbelspel behoort ze met partner Anniek van Koot tot de favorieten voor een medaille. 

 

De Nederlandse equipe herbergt verder de kersverse JCU-student Simon Boer (21). Hij komt bij het zwemmen uit op de 100 meter schoolslag. Op dat nummer won hij vorig jaar op het WK brons. Tenslotte nemen Mariska Beijer (25, wederom JCU) en UvA-student wijsbergeerte Mendel op den Orth (20) deel aan het rolstoelbasketbal. Ook zij mogen hopen op een medaille, al lijkt voor hen het winnen van een gouden plak een minder waarschijnlijk scenario.