Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Radboud Universiteit (still van Youtube)
actueel

Remieg Aerts nieuwe hoogleraar Nederlandse geschiedenis

Henk Strikkers,
8 augustus 2016 - 10:25

De Nijmeegse hoogleraar politieke geschiedenis Remieg Aerts is per 1 januari 2017 benoemd tot hoogleraar Nederlandse geschiedenis aan de UvA. Dat melden bronnen binnen de Faculteit der Geesteswetenschappen en de Radboud Universiteit. Daarmee wordt de leerstoel na bijna anderhalf jaar vacant te zijn geweest, weer bezet. Aerts volgt James Kennedy op, die de UvA vaarwel zei om dean te worden van het University College Utrecht.

Remieg Aerts (58) is een geboren Amsterdammer en promoveerde in 1997 na een tien jaar durende promotie aan de Rijksuniversiteit Groningen op de 150-jarige geschiedenis van het literaire tijdschrift De Gids. Hij promoveerde cum laude en kreeg verscheidene prijzen en onderscheidingen voor zijn dissertatie, waaronder de prestigieuze dissertatieprijs van de Stichting Praeumium Erasmianum.

 

Aerts werkte lang aan de Rijksuniversiteit Groningen en was in 1999 en 2000 al eens kort gastdocent aan de UvA. Daarna vertrok hij naar Nijmegen om er hoogleraar politieke geschiedenis te worden, een functie die hij dit najaar zal verlaten voor de UvA.

 

Negentiende eeuw
Waar zijn voorganger James Kennedy vooral focuste op het naoorlogse Nederland, is Aerts gespecialiseerd in de periode van grofweg 1750 tot 1914 en met name op staatsvorming. Zo voerde hij de redactie over het boek In dit huis, over het 200-jarig jubileum van het Nederlandse parlement, en het boek Land van kleine gebaren, een standaardwerk over de recente Nederlandse geschiedenis.

 

Aerts is lid van de Koninklijke Nederlandsche Akademie van Wetenschappen (KNAW) en is in opdracht van die KNAW bezig met een biografie Johan Rudolph Thorbecke. Thorbecke was voorzitter van de commissie die de grondwet van 1848 schreef en wordt gezien als de grondlegger van de parlementaire democratie in Nederland.

 

Remieg Aerts is niet verwant aan hoogleraar politieke geschiedenis Mieke Aerts.