Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Bestuursvoorzitter Marcel Levi vertrekt bij AMC

Willem van Ewijk,
13 juli 2016 - 16:01

Bestuursvoorzitter Marcel Levi van het Academisch Medisch Centrum wordt Chief Executive van University College Londen Hospitals. Hij verlaat het AMC.

Levi zal per 1 januari 2017 Sir Robert Naylor opvolgen als Chief Executive van het gerenommeerde universitair medisch centrum in Londen. Hij zal zijn functies als AMC-bestuursvoorzitter en decaan van de geneeskundefaculteit van de UvA neerleggen.

 

‘Wij beseffen dat deze aankondiging van het vertrek van Marcel Levi voor velen een verrassing zal zijn,’ schrijft voorzitter van de Raad van Toezicht Alexander Rinnooy Kan in een toelichting op Levi's vertrek. ‘Het is allemaal nog erg vers,’ zegt een woordvoerder van het AMC. ‘Hij heeft zijn vertrek met de Raad van Toezicht besproken, maar zal het er daarbuiten nog niet met veel mensen over hebben gehad.’ 

 

Het AMC bereidt op dit moment een fusie voor met het VUmc. De plannen zijn in een vergevorderd stadium. Beide ziekenhuizen wachten op goedkeuring van de Nederlandse Zorgautoriteit en van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), de mededingingsautoriteit voor zorgaanbieders.

Foto: Wikimedia commons
Wouter Bos

‘Geen nee’

In aanloop naar de fusie, die volgens het AMC in het voorjaar van 2017 plaats zal vinden, is de decaan van de geneeskundefaculteit van de VU, Hans Brug overgestapt naar de UvA. Daar zal hij per 1 september beginnen als decaan van de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen (FMG). Met het vertrek van Marcel Levi is Wouter Bos de enige topbestuurder die nog op zijn plek zit. Hij is bestuursvoorzitter van het VUmc.


Eerder gaf Marcel Levi nog aan dat hij het fusieziekenhuis wilde gaan leiden. Dit deed hij in het radioprogramma Folia maakt kennis. Als hij zou worden voorgedragen om deze positie te bekleden zou Levi geen nee zeggen. Levi: ‘Maar de Raad van Toezicht beslist natuurlijk.’

 

De AMC-baas zei vertrouwen te hebben dat de RvT een juiste keuze zou maken. ‘Als ze een andere kandidaat geschikter achten voor de functie, is dat voor mij geen reden om ander werk te zoeken.’

 

Volgens het AMC is de vraag wie het fusieziekenhuis moet gaan leiden nog niet aan de orde. Ook na de fusie zullen VUmc en AMC eerst nog verder gaan met een dubbel voorzitterschap. De geneeskundefaculteit van de UvA en het AMC gaan nu op zoek naar iemand die de functies van Levi over kan nemen.

Lees meer over