Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: joostreijns.nl
actueel

Sport Kort | Einde aan Olympische droom Joost Reijns

Sebastiaan van de Water,
4 juli 2016 - 10:21

Hij overwon kanker en zette zijn leven nog één keer in het teken van de Olympische Spelen. Maar HvA-student Joost Reijns zag dit weekend in Glasgow zijn ultieme droom in rook opgaan.

Joost Reijns (29) zal deze zomer niet te bewonderen zijn in Rio de Janeiro. De HvA-student (Johan Cruijff University) zwom dit weekend tijdens een wedstrijd in Glasgow niet snel genoeg om een plaats af te dwingen bij het Nederlandse estafetteteam dat in Rio op de 4 x 200 vrij in actie zal komen.


Het is niet de eerste keer dat Joost Reijns op het laatste moment de Olympische Spelen misloopt. Als jong talent wist hij zich in 2008 net niet te plaatsen voor de Spelen van Beijing. Hij richtte zijn pijlen op de Spelen van Londen in 2012 - totdat in de winter daaraan voorafgaand bij Reijns teelbalkanker werd geconstateerd.


De zwemfanaat herstelde echter wonderwel van zijn ziekte, en besloot nog één keer vier jaar van zijn leven te wijden aan dat ene grote doel. ‘Ik weet hartstikke goed waarvoor ik dit allemaal doe,’ liet Reijns onlangs in Folia weten. 

 

Vorig jaar lag Reijns nog op koers om een ticket naar Rio te veroveren. Met de estafetteploeg won hij een zilveren medaille op het WK zwemmen in Rusland. Maar dit jaar vielen zijn tijden tegen. Ondertussen zette de jonge belofte Ben Schwieters de ene na de andere toptijd neer.

Ook in Glasgow, waar Reijns een laatste poging deed om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen, moest de HvA-student zijn meerdere erkennen in Schwieters. Het verschil in prestaties dwong de zwembond om een harde beslissing te nemen. Joost Reijns zal deze zomer thuis blijven.

HvA-boot in actie op Dutch Solar Challenge

Slechts door de zon voortgedreven, verkenden studenten uit heel de wereld dit weekend varend de Amsterdamse grachten. Waarom? Omdat in de hoofdstad de openingsetappe plaats vond van de Dutch Solar Challenge, een race voor door studenten geconstrueerde zonneboten.

 

Een van de zonneboten die deze week over de Nederlandse wateren zal scheuren, is gebouwd door een groep HvA-studenten. Verwacht echter niet dat de boot van het Solar Team HvA zaterdag als eerste in Friesland zal arriveren. ‘Als we niet laatste worden, is het al heel wat,’ liet HvA-student Engineering Sander Kooi onlangs weten.