Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Creatives Across Network
actueel

Geluidswerende lamp HvA-alumni goed ontvangen op terras De Krater

Daan van Acht,
16 juni 2016 - 14:19

Zie het maar eens voor elkaar te krijgen, tientallen borrelende UvA-studenten bewust maken van het geluid dat ze produceren. Toch stapten de jongens van Creatives Across Network met die intentie gisteravond het terras van De Krater op. De HvA-alumni testten in het café aan de Roetersstraat hun concept-lamp Shhh!.

Op het terras van Café De Krater zit de sfeer er woensdagavond goed in. Vanwege een barbecue zijn er meer studenten dan normaal. Binnen schalt ‘Slow Down’ van Douwe Bob door de speakers. Een paar studenten dansen uitbundig. In een hoekje vooraan in het café zitten Dion Gavriilidis, Bauke Bakker en Orlando Cabañas van Creatives Across Network. Roberto Pizzato, het vierde teamlid, is er vanavond niet bij. Allen zijn ze alumni van het MediaLAB van de HvA. De drie heren zijn vanavond in De Krater om de nieuwste conceptversie van hun lamp genaamd Shhh! te testen. Dat staat voor See how households hear. Het betreft namelijk geen reguliere sfeerlamp, integendeel: Shhh! moet de aanzet vormen tot het bestrijden van de geluidsoverlast rondom De Krater, waar omwonenden al een tijd lang over klagen.

 

De bedenkers van de geluidswerende lamp worden in het café vergezeld door Anne van den Eijnden, omgevingsmanager van de UvA en HvA. Zij benaderde in februari de jongens van Creatives Across Network. ‘Een paar maanden terug brak hier een relletje uit en heeft een omwonende de politie gebeld. Toen kreeg De Krater een eerste officiële waarschuwing. Bij een tweede moeten ze sluiten. Ik dacht: jongens, zo schieten jullie jezelf toch in de voeten,’ vertelt Van den Eijnden.

Foto: Creatives Across Network

Bewustwording

In plaats van cafébezoekers op dwingende wijze duidelijk te maken dat ze zachter moeten praten, poogt de lamp het bewustzijn over geluidsoverlast bij bezoekers zélf los te maken, aldus Bauke Bakker. Kleurt de lamp groen, dan ben je safe. Wordt-ie geel, dan begeef je je al in de gevarenzone maar is er nog geen sprake van overlast. Rood betekent alarm: je bent luid aan het lallen. Bakkers compagnon Dion Gavriilidis geeft aan dat er nog wel flink moet worden gesleuteld aan de instellingen. De lamp moet buiten bijvoorbeeld anders worden ingesteld dan binnen. Bovendien loop je echt niet het risico door de barman van het terras te worden gestuurd wanneer er enkele seconden sprake is van een rood licht; dat moet wel een paar minuten aanhouden.

 

Tijd voor de test: zijn de borrelende en barbecueënde studenten bereid om te luisteren naar wat een lamp hen opdraagt? Gewapend met een laptop, een stapel enquêtes en de hoornvormige lamp, stappen Bakker en Gavriilidis af op een tafel met studenten. De eerste reacties zijn positief: dit zou best eens kunnen werken, klinkt er. Een meisje prijst het ontwerp: ‘Ik zou deze lamp wel op mijn kamer willen hangen!’ Een andere UvA-student vindt überhaupt niet dat zij zich aan zou moeten passen: ‘Bewoners die tegenover een universiteit wonen, moeten maar accepteren dat ze met geluidsoverlast te maken krijgen.’

‘Ik zou deze lamp best op mijn kamer willen hangen!’

Boekwerk

Of de lamp ook écht effectief zal zijn tegen geluidsoverlast, is nu nog moeilijk te zeggen. Voor de mannen van Creatives Across Network zit het werk er in ieder geval op. Het concept ligt er, nu is het zoeken naar geïnteresseerde investeerders die Shhh! willen doorontwikkelen en op de markt willen brengen.

 

Aan het einde van de avond staan Bakker, Gavriilidis en Cabañas nog even te kletsen met omgevingsmanager Van den Eijnden. Ze hebben een ‘cadeautje’ voor haar: een dik boekwerk waarin alle informatie over de ontwikkeling van de lamp te vinden is. Van den Eijnden is gecharmeerd van het project: ‘Wellicht kan de UvA een deal sluiten met De Krater, zodat we hier de lamp kunnen plaatsen. En ik ga proberen investeerders te werven!’ Bauke Bakker vertelt nog snel dat de stiltecoupés in de treinen van NS maar niet uit zijn hoofd gaan. De lamp zou immers ook daarin geluidsoverlast tegen kunnen gaan. Of wat te denken van studieruimtes in bibliotheken. Mogelijkheden te over.