Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

UvA ontvangt grootste legaat aan Nederlandse universiteit ooit

Dirk Wolthekker,
4 juni 2016 - 11:50

De UvA is vorstelijk bedeeld in het testament van psychologe Trudie Vervoort-Jaarsma. Zij heeft het Amsterdams Universiteitsfonds een legaat van vier miljoen euro nagelaten, het grootste legaat aan een universiteit in Nederland aller tijden. Dit heeft collegevoorzitter Geert ten Dam vandaag bekend gemaakt tijdens de jaarlijkse Universiteitsdag.

‘Dit is het grootste bedrag dat ooit door een particulier is nagelaten aan een Nederlands universiteitsfonds,’ zegt Carolyn Wever, directeur van het Amsterdams Universiteitsfonds in een toelichting. Ze kreeg eind vorig jaar een telefoontje van oud-notaris Ruud van Helden, die haar op de hoogte stelde van het omvangrijke legaat dat Vervoort-Jaarsma, alumnus van de UvA, aan haar alma mater had nagelaten.

 

Zeventien miljoen

De UvA ontvangt wel vaker legaten. Al vanaf de oprichting in 1632 van het Athenaeum Illustre, de voorloper van de UvA, ontvangt de universiteit private schenkingen en nalatenschappen. Het Amsterdams Universiteitsfonds beheert die nalatenschappen, die zijn ondergebracht in zeventig deelfondsen met een gezamenlijk vermogen van bijna zeventien miljoen euro. Ongeveer een derde daarvan is afkomstig uit nalatenschappen. Een eerste tranche van de schenking, ter waarde van 2 miljoen euro, is daarbij al inbegrepen. Binnenkort komt er nog een tweede tranche van hetzelfde bedrag bij. 

Foto: Familiearchief Vervoort-Jaarsma
Het legaat van mevrouw Vervoort-Jaarsma wordt ondergebracht in twee fondsen

Moeder en dochter

Het legaat van wijlen Trudie Vervoort-Jaarsma zal worden ondergebracht in twee fondsen: één vernoemd naar haar moeder Julia Adolfs en één vernoemd naar haar in 2010 overleden dochter Madeleine Vervoort. Beide fondsen verlenen beurzen aan studenten en promovendi. Bij het naar Madeleine vernoemde fonds gaat het om reisbeurzen. Uit het naar moeder Julia vernoemde fonds kunnen ook subsidies worden verleend voor wetenschappelijk onderzoek, met name aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid.

 

‘Wij zijn ongelooflijk blij en dankbaar’, zegt Michaëla Ulrici, voorzitter van de Stichting Amsterdams Universiteitsfonds. ‘De komende jaren kunnen veel extra studenten met een reisbeurs naar het buitenland om hun academische opleiding te verrijken. Zo geeft mevrouw Vervoort-Jaarsma, die zich bewust was van het verschil dat een academische opleiding kan maken, kansen aan nieuwe generaties studenten en wetenschappers.’

 

Alumni die het alumniblad Spui ontvangen kunnen in de volgende editie een uitgebreid familieverhaal lezen over Trudie Vervoort-Jaarsma.

Lees meer over