Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Theaterstuk UvA’er over liefde en waanzin in première

Daan van Acht,
27 mei 2016 - 13:03
Betreft
Deel op

Herzensschatzi komm’ (‘Schatje kom’). Die twee woorden herhaalde de Duitse Emma Hauck duizenden keren in haar brieven aan man en kinderen terwijl ze in een psychiatrische inrichting zat. De opmerkelijke, radeloze actie van Hauck vormt de leidraad voor de nieuwste theatervoorstelling van theatermaker en UvA-dramaturgiestudent Luc de Groen (24). ‘Komm’ gaat morgen in première in Perdu Amsterdam. Tijdens de repetities vertelt De Groen aan Folia wat hem beweegt en hoe hij zich staande probeert te houden in de meedogenloze theaterwereld.

Voordat hij aan zijn master dramaturgie begon, rondde De Groen de bachelors filosofie en theaterwetenschap af. Zeker niet de standaardroute van een theatermaker, vertelt hij, maar spijt heeft hij allerminst. Integendeel, zijn achtergrond heeft een grote invloed op de invulling van zijn voorstellingen. De bronnen die hem inspireren voor nieuw werk zijn vaak wetenschappelijk of literair. ‘Voor mij moet theater verbonden zijn aan inhoud. Vandaar de keuze voor filosofie. Ik ben afgestudeerd als metafysicus. Hoe zie je de wereld, hoe denk je erover? Daar moet theater over gaan.’

 

Geïnspireerd door de brieven van Emma Hauck, nam De Groen het thema waanzin als uitgangspunt voor ‘Komm’. Maar in plaats van het onderwerp op één, vaak persoonlijke manier te belichten, zoekt De Groen naar meerdere invalshoeken – een mozaïek van meerdere stemmen, ideeën en verhalen. Zo gebruikte hij voor ‘Komm’ teksten van een reeks uiteenlopende schrijvers en dichters, waaronder Dostojevski, Pessoa, Foucault en Claus.

‘Veel mensen uit de theaterwereld zitten werkloos thuis en de paar die wél werk hebben, zijn overwerkt’

Werkloos

Tijdens de repetities staat De Groen onverwachts op uit zijn stoel en begint een brief van het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) voor te lezen. ‘De aanvraag van subsidie kan niet worden gehonoreerd.’ De uitspraak slaat op ‘Komm’. Het doel en de insteek van de voorstelling werd het AFK niet voldoende duidelijk.

 

De afwijzing spreekt boekdelen over de dagelijkse worsteling van theatermakers, vindt Groen. ‘De bezuinigingen binnen de cultuursector vier jaar geleden beginnen we nu echt te merken. Cultuurinstituten staan op het punt van instorten. Veel mensen uit de theaterwereld zitten werkloos thuis en de paar die wél werk hebben, zijn overwerkt, omdat ze gedwongen zijn om iedere opdracht aan te nemen,’ vertelt De Groen bezorgd. Gelukkig kan hij zelf terugvallen op zijn werk als dramaturg, waar hij momenteel voor studeert aan de UvA. ‘Ik wil bewust zowel dramaturg als theatermaker zijn, het zijn echt twee verschillende beroepen. Een dramaturg steunt de maker maar gaat waar nodig tegen hem of haar in. Als maker is het namelijk lastig om kritisch op jezelf te zijn.’

 

Lees een uitgebreide reportageover Luc de Groen en zijn theaterstuk ‘Komm’ in Folia 30, die op 8 juni verschijnt.

‘Komm’ gaat zaterdag 28 mei om 20.30 uur in première in Perdu Amsterdam. Daarna speelt het toneelstuk er nog op zondag 29 mei, dinsdag 31 mei, woensdag 1 juni, zaterdag 4 juni en zondag 5 juni, telkens om 20.00 uur.

Lees meer over