Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Promotiebeeld van HvASociaal
actueel

Update: Verloting HvASociaal leidt niet tot ongeldige stemmen

Steffi Weber,
25 mei 2016 - 11:30

De medezeggenschapspartij HvASociaal heeft op verzoek van het Centraal Stembureau van de HvA een winactie op Facebook gestaakt. Bij de actie maakten studenten, die op een HvASociaal-kandidaat stemden, kans op een cadeaubon van 50 euro. Volgens het Stembureau werden kandidaten van die partij daardoor bevoorrecht. De winactie is dinsdagavond offline gehaald, maar consequenties voor de geldigheid van stemmen zal het niet hebben.

In Utrecht zorgde een vergelijkbare actie vier jaar geleden tot het ongeldig verklaren van stemmen, maar volgens HvASociaal heeft de actie verder geen consequenties voor de kandidaten of de partij. Slechts twee studenten hebben de oproep gedeeld.

 

UvA-student Moataz Rageb, die optreedt als woordvoerder van HvASociaal, zegt begrip te hebben voor het besluit van het Stembureau, maar pleit wel voor een uitbreiding van het kiesreglement. ‘We zijn een jonge partij en kunnen ongeremd inventief zijn. Het is op dit moment niet helemaal duidelijk wat wel en niet mag.’ Het Centraal Stembureau was woensdagochtend niet bereikbaar voor commentaar.

 

iPad

Volgens Rageb was de actie bedoeld om de opkomst bij de verkiezingen van de Centrale Medezeggenschapsraad te verhogen. ‘Op de UvA worden als promotiemateriaal jus en koekjes uitgedeeld. Ook is er door de Centrale Studentenraad een iPad verloot onder stemmers die een foto op Facebook zetten met de hashtag #stemuva,’ zegt hij.

 

Dat soort acties zijn volgens Rageb vooral aan de HvA hard nodig, omdat studenten vaak niet fysiek aanwezig zijn op de onderwijsinstellingen. ‘Veel studenten lopen bijvoorbeeld stage, dan heb je iets extra’s nodig om ze te kunnen bereiken,’ meent Rageb.

 

Update 16:10 uur: Het HvA-Stembureau laat via een woordvoerder weten dat er is ingegrepen omdat men de winactie ‘niet gepast’ achtte. ‘Het Stembureau kan volgens het kiesreglement optreden bij onregelmatigheden, dat was hier het geval.’ Volgens de woordvoerder heeft de verloting verder geen gevolgen voor het verloop van de verkiezingen omdat de actie niet lang genoeg online heeft gestaan en er geen prijs wordt uitgereikt.

 

In een eerdere versie van dit bericht stond dat de actie nog geen 24 uur online heeft gestaan. Dat is onjuist, de actie werd vrijdagnacht op Facebook gezet en dinsdagavond verwijderd. 

Lees meer over