Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

UvASociaal ‘kraakt’ leegstaand lokaal voor studieruimte

Steffi Weber,
10 mei 2016 - 14:24

De UvA moet leegstaande ruimtes in haar panden gebruiken als studiezalen. Dat vindt studentenpartij UvASociaal. De studentenpartij vroeg dinsdagochtend aandacht voor het gebrek aan studieplekken en maakte als ludieke actie een ministudieruimte in een leegstaand opslaghok op Roeterseiland. 

Vijf leden van de partij, onder wie voorzitter Mark de Jongh en lijsttrekker voor de Centrale Studentenraad Tijmen de Vos, kwamen met hulp van Facility Service het lokaal TB 15 in het J/K-gebouw binnen. ‘Gisteren stond de deur open, maar vandaag niet. Daarom hebben we de UvA om hulp gevraagd,’ aldus De Vos. 

 

Huurbeleid

Voor hun studieplek gebruikten ze stoelen, tafels en banken die al in de ruimte aanwezig waren. De Vos: ‘Er staat hier voldoende materiaal dat overal op de UvA gebruikt zou kunnen worden voor studieplekken. De ruimte is er want er staat enorm veel leeg.’ Die leegstand komt volgens de partij door de hoge huurprijzen van de UvA, waardoor faculteiten zouden bezuinigen op de ruimte die ze gebruiken.

Foto: Steffi Weber
CSR-lid Iris Kooreman in het 'gekraakte' lokaal

‘De UvA streeft ernaar dat één op de tien studenten kan studeren op een studieplek aan de universiteit,’ zegt voorzitter Mark de Jongh, ‘maar dat wordt bij lange na niet gehaald. Als je naar het aantal studieplekken kijkt kom je eerder uit bij één op de twintig.’ Dat moet veranderen, vindt de Vos. ‘Er zijn genoeg studiezalen en er is materiaal. De UvA moet daar gewoon gebruik van maken en ervoor zorgen dat hun studenten kunnen studeren.’

 

‘Kom studeren!’

De studenten verlieten de ruimte al snel weer. Alleen huidig CSR-lid Iris Kooreman bleef er studeren tot ’s middags haar werkgroep begon. ‘Als ik nu in het Library Learning Centre ga zitten, dan hou ik daar een plek van een andere student bezet.’ Volgens Kooreman is de actie van UvASociaal oplossingsgericht. ‘Er is hier gewoon een lokaal en er zijn spullen, dus kom vooral hier studeren!’