Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

HvA werft eigen hoofd juridische zaken

Dirk Wolthekker,
3 mei 2016 - 16:08

De verwijdering tussen UvA en HvA begint al zichtbaar te worden op het niveau van de bestuursstaf. Kregen UvA en HvA een paar maanden geleden elk weer een eigen secretaris, nu is het de beurt aan de afdeling juridische zaken. Het hoofd van de gezamenlijke UvA-HvA-afdeling, Miek Krol, is sinds deze week niet meer verantwoordelijk voor de HvA. De hogeschool werft een eigen ‘hoofd juridische zaken’.

Evenals bij de functie van secretaris is ook de functie van hoofd juridische zaken te veelomvattend gebleken, zo valt te concluderen uit het feit dat de HvA weer een eigen baas krijgt voor juridische zaken.

 

In het verleden was dat altijd Kees Koppenol, maar die werd ‘op verzoek van het College van Bestuur en in goed overleg’ van zijn taken ontheven om plaats te maken voor Krol, die hoofd juridische zaken werd van UvA én HvA. Maar passend in de tijdgeest is die functie na minder dan een half jaar weer opgesplitst. De HvA vraagt nu een ‘hoofd juridische zaken 0,8-1,0 fte’. Solliciteren kan via vertrekkend hogeschoolsecretaris Geke van Velzen, eerder hogeschool- én universiteitssecretaris.

 

Juridische kaders

‘Eigenlijk vind ik het logisch, want de juridische kaders van de HvA verschillen nogal van die van de UvA,’ zegt Koppenol. ‘De UvA is een publiekrechtelijke instelling waarvoor de Algemene wet bestuursrecht veel meer van toepassing is dan bij de HvA; dat is een privaatrechtelijke organisatie. Dat heeft voor een juridische afdeling allerlei gevolgen. Ook de inspraak – en de juridische consequenties daarvan – is bij de UvA anders georganiseerd dan bij de HvA. Bovendien is er nu een bestuurscrisis bijgekomen die het misschien ook logischer maakt de zaak weer op te knippen.’

 

Hans Amman

Voor de opnieuw in het leven geroepen functie vraagt de HvA ‘een ervaren leidinggevende en senior jurist, die in staat is de afdeling de komende jaren verder te professionaliseren’. Koppenol gaat in ieder geval niet solliciteren op zijn oude baan. ‘Ik zit tegen mijn pensioen aan.’

 

Bij de benoeming van Geert ten Dam en Karen Maex werd ook al besloten om Hans Amman, vicevoorzitter van UvA én HvA, van de HvA af te halen en de hogeschool een eigen financiële topman te geven. Naar die persoon wordt momenteel ook gezocht.