Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Update: Maex en Ten Dam benoemd in interimachtig bestuur

18 april 2016 - 14:29

Hoogleraar onderwijskunde Geert ten Dam en bètadecaan Karen Maex zijn per 1 juni benoemd tot nieuwe leden van het College van Bestuur, respectievelijk als collegevoorzitter en rector magnificus. Hoe lang ze zullen aanblijven is ongewis, want dat is afhankelijk van de uitkomst van de evaluatie over de samenwerking UvA-HvA. Die evaluatie moet snel beginnen en rond of kort na de zomer zijn afgerond. Tegelijkertijd kondigde de Raad van Toezicht aan dat Hans Amman langer zal blijven, tot 1 januari 2017.

Dat was de uitkomst zijn van koortsachtig overleg dat eind vorige week en afgelopen weekend heeft plaats gevonden met alle stakeholders van UvA en HvA, inclusief minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Jet Bussemaker. Zij was daar in de positie van de baas van Raad van Toezicht-voorzitter Atzo Nicolaï. De uitkomst van de evaluatie over de samenwerking tussen UvA en HvA – die waarschijnlijk zal worden uitgevoerd door een externe consultant – speelt een cruciale rol in de nieuwe bestuurlijke setting van UvA en HvA. Wat er uit zo’n evaluatie komt is officieel natuurlijk ongewis, maar niemand verwacht dat er uit die evaluatie zal komen dat UvA en HvA een voortreffelijk huwelijk hebben.

 

Atzo Nicolaï
Dit betekent naar alle waarschijnlijkheid dat het komende CvB – bestaande uit Hans Amman, Geert ten Dam, Karen Maex en Huib de Jong – wordt herschikt zodra zwart op wit staat dat de bestuurlijke samenwerking UvA-HvA zo dood als een pier is. Naar verwachting zal dit de conclusie zijn van een evaluatie. Daarbij zal een adviesbureau dan waarschijnlijk adviseren beide instellingen en een eigen CvB te geven én een eigen Raad van Toezicht.

 

UvA en HvA hebben nu ook een eigen Raad van Toezicht, maar Atzo Nicolaï is voorzitter van beide RvT’s. Bovendien zijn de leden van de RvT van de UvA zijn adviseur van de leden van de RvT van de HvA en omgekeerd. Als elke instelling weer zijn eigen RvT krijgt met gesplitst voorzitterschap kan er ook een elegante uitweg worden geboden aan Atzo Nicolaï wiens termijn verloopt op 1 juli. Als zijn functie van voorzitter van beide Raden van Toezicht vervalt, kan hij met opgeheven hoofd vertrekken.

 

Benoemingencircus
Als een evaluatie leidt tot het advies om weer twee CvB’s in te stellen, kan het nu aan te treden CvB natuurlijk niet blijven zitten en moet er herschikt worden. Met het oog daarop zijn beide dames ook niet voor een reguliere periode van vier jaar benoemd, maar met een open einde-constructie.

 

Een voordeel van deze uitkomst kan zijn dat Hans Amman wellicht kan blijven. Nicolaï zal immers verschrikkelijk gezichtsverlies lijdenAmman vertrok na een conflict met Nicolaï over de samenwerking tussen UvA en HvA. als hij nu aan Amman vraagt zijn ontslag in te trekken, maar als er een nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht aantreedt staat hem of haar niets in de weg om Amman te vragen aan te blijven als lid van het CvB van de UvA. Als UvA en HvA gesplitst zijn is het probleem dat Amman had, immers opgelost. Het benoemingencircus trekt dan komend najaar gewoon verder, maar dan voor de HvA.

 

Half mei wordt een bijeenkomst georganiseerd waarbij Maex en Ten Dam zich voorstellen aan de academische gemeenschap.

 

Dit bericht is aangepast naar aanleiding van de definitieve benoeming van de dames.