Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Folia
actueel

Commissie D&D neemt ook relatie UvA-HvA onder de loep

Dirk Wolthekker,
11 april 2016 - 12:53

De commissie democratisering & decentralisering (D&D) laat de komende maand verschillende projecten uitvoeren om te inventariseren wat er precies moet gebeuren om de UvA beter te laten functioneren. Ook de samenwerking met de HvA staat daarbij sinds een aantal weken hoog op de agenda. Het onderzoeksproject naar de strategische allianties zal worden uitgevoerd door voormalig Folia-journalist Rob Hartgers.

Het vertrek van Hans Amman heeft onderzoek naar de samenwerking UvA-HvA extra urgent gemaakt, maar het is niet het enige samenwerkingsverband dat onder de loep zal worden genomen. ‘Het gaat meer in de breedte over alle strategische allianties die de UvA de afgelopen jaren heeft afgesloten,’ zegt commissielid en oud-hoofddocent Rob Hagendijk. ‘Je moet dan niet alleen denken aan de alliantie met de HvA, maar ook aan die met de VU en de samenwerking van verschillende instellingen in de Amsterdam Metropolitan Solutions.’

 

Amsterdam House

De commissie D&D wil onder meer weten hoe het strategisch samenwerkingsbeleid tot stand komt en wordt uitgevoerd. Daarbij zal ook worden gekeken wat de zin en onzin is van allerlei strategische missies naar het buitenland, al dan niet in samenwerking met de gemeente. Hagendijk: ‘Er zijn de afgelopen jaren missies geweest naar China, naar India en naar Brazilië. We willen graag weten in hoeverre deze missies een basis in de instelling hebben.’

 

De commissie kijkt ook iets verder terug, namelijk naar het jaar 2003, toen de UvA een pleisterplaats in New York aankocht: Amsterdam House, gevestigd in een oude matrassenzaak op het adres University Place 126 in Manhattan, vlakbij New York University waarmee de UvA een strategische alliantie had afgesloten. Aankoopprijs van het pand: 20 miljoen gulden. Leuk voor in New York woonachtige UvA-wetenschappers en alumni. De ondernemingsraad was er woedend over. Achteraf bleek niet helemaal onterecht: het werd een fiasco en een paar jaar later werd de tent met een flink verlies weer verkocht.

 

Referendum

Naast het in kaart brengen van de strategische allianties wordt (uiteraard) ook de medezeggenschap onder de loep genomen en wordt er gekeken naar de vraag hoe er meer autonomie op een laag niveau in de organisatie kan worden gelegd. Eind mei zal er duidelijkheid moeten zijn over hoe de strategische allianties, medezeggenschap en autonomie zijn geregeld en wat er eventueel aan verbeterd kan worden. Voordat er een referendum kan worden gehouden over de voorstellen van de commissie D&D zal er over de uitkomsten van de verschillende projecten eerst UvA-breed worden gedebatteerd.