Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Sebastiaan van de Water
actueel

Nereus wint met UvA’er in de boot de Varsity

Sebastiaan van de Water,
11 april 2016 - 07:23
Betreft
Deel op

Nereus is terug op haar troon. De ‘Amsterdamsche Studenten Roeivereeniging’ won dit weekend voor de vijfde keer in de laatste zes jaar de Varsity, de oudste studentensportwedstrijd van Nederland.

Geen roeiwedstrijd in Nederland is zo fameus als de Varsity. En bij geen roeiwedstrijd in Nederland draait het zo weinig om het roeien alleen; de Varsity vormt al 133 jaar lang een podium waar rivaliserende roeiverenigingen zich kunnen onderscheidden op de relevante terreinen des levens: roeien, zingen, drinken, juichen, naakt zwemmen en natuurlijk brassen. 

 

Brassen is een soort worstelen. Tijdens de Varsity staan tientallen leden van Nereus en haar Rotterdamse opponent Skadi op het dek van een boot, verwikkeld in een massale vechtpartij. Op veilige afstand staat een grote kring toeschouwers te genieten van het spektakel. Dat ondertussen allerlei roeiboten verwikkeld zijn in spannende races is hier van veel minder belang dan de vraag: kun je van tien meter afstand een bekertje bier in het gelaat van een Rotterdammer werpen?

 

Maar ondanks de harde klappen en bloedneuzen, gaat het er opvallend sportief aan toe. Na afloop van elk gevecht tilt de winnaar zijn tegenstander weer omhoog. ‘Dit is vechten voor gentlemen,’ stelt een toeschouwer met enige trots. 

Foto: Sebastiaan van de Water
Een Nereus-lid bedwingt een Rotterdammer
‘Als het om winnen gaat is geen race mooier dan de Varsity’

Maar zelfs de vechtersbazen staken hun strijd wanneer de Oude Vieren naderen, het koningsnummer van de Varsity.

 

UvA-student Nelson Ritsema (21) pompt zich op dat moment een ongeluk in de Oude Vier van Nereus. Eigenlijk zou de student Russisch niet eens bij de Varsity aanwezig zijn, gaf hij van tevoren toe. ‘Een betere roeier dan ik mocht op het laatste moment niet meedoen. Toen ben ik als vervanger opgeroepen. Ik ben er heel blij mee, maar ik voel ook de druk. We moeten gewoon winnen, klaar.’ Nelson roeide nooit eerder in de Oude Vier. Nereus is de recordwinnaar. Als ze verliezen, dan staan zijn teleurgestelde clubgenoten ongetwijfeld klaar met hun oordeel: ‘Tsja, die vervanger hè.’

 

Maar Nereus verliest niet. Voor de 41ste keer in de geschiedenis komen de Amsterdamse studenten als eerste over de meet. De aangeschoten brassers van Skadi druipen af. Die van Nereus trekken snel hun kleren uit. Andere Nereïden volgen hun voorbeeld. Met zijn honderden tegelijk springen ze naakt het koude water in om Nelson en zijn bootgenoten te feliciteren. Nog zo'n traditie die de Varsity zijn speciale karakter geeft. 

 

‘Dit was fantastisch,' vertelt Nelson na afloop. Van tevoren had hij nog gezegd dat hij andere races mooier vindt. De Heineken Roeivierkamp bijvoorbeeld. Of de Henley Royal Regatta. ‘Oké, andere races zijn leuker om mee te doen,' zegt hij nu, 'maar ik moet toegeven, als het om winnen gaat is geen race mooier dan de Varsity.’

Nelson wordt gefeliciteerd door de grootvader van een van zijn bootgenoten
Lees meer over