Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Communicatiewetenschap gaat Engelstalige bachelor aanbieden

Daan van Acht,
7 april 2016 - 11:38

Vanaf komend collegejaar kunnen geïnteresseerden in de bachelor communicatiewetenschap aan de UvA, deze ook in het Engels volgen. Communication Science, zoals de Engelse ‘track’ gaat heten, wordt samen met Media & Information aan het rijtje Engelstalige bachelors toegevoegd.

De Engelstalige variant van de bachelor communicatiewetenschap is volgens onderwijsdirecteur Martine van Selm onder meer bedoeld voor buitenlandse studenten en studenten die van het tweetalig vwo komen. Daarnaast leek de invoering ervan niet meer dan een logische stap; de masters die communicatiewetenschap aanbiedt worden al geheel in het Engels gegeven. Ze geeft aan dat het niet om een compleet nieuwe bachelor gaat, maar een zogeheten track binnen de bestaande bachelor communicatiewetenschap.

 

In september 2014 werd volgens Van Selm een opzet gemaakt voor de bachelor Communication Science, en werd de staf van communicatiewetenschap betrokken bij de plannen. Van Selm merkt op dat er sprake is van een lichte terugloop van het aantal aanmeldingen voor de Nederlandstalige bachelor. Tegelijkertijd is er een toename van het aantal tweetalige studenten die een ‘breed programma’ willen volgen. ‘Wij bieden een breed programma aan, de Engelstalige bachelor voorziet daarin in de behoefte van die studenten.’

 

Lange voorbereidingstijd

Bang dat er docenten niet bereid zullen zijn om ineens in het Engels les te geven, is Van Selm niet. ‘Bij ons is dat niet echt een probleem. Onze masters zijn al in het Engels, we hebben juist mensen die nog niet goed genoeg Nederlands spreken. Zij geven daarom momenteel alleen les binnen het Engelse masterprogramma, maar kunnen straks dus ook in de bachelor worden ingezet.’ Mochten er toch docenten zijn die onzekerheid tonen over hun kennis van de Engelse taal, dan biedt de afdeling hen op vrijwillige basis extra scholing aan, vertelt Van Selm.

 

Ze benadrukt het feit dat zijzelf en de rest van het personeel een relatief lange voorbereidingstijd hebben gehad om de nieuwe bachelor gedegen op te zetten. Men begon immers in 2014 al met de opzet. Daarnaast werd overlegd met de leiding van Engelstalige bachelors die al langer bestaan, zoals Economics & Business.

 

Problemen bij FMG

Met het oog op het financiële noodweer waarin de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen (FMG) verkeert, lijkt een investering in een nieuwe Engelstalige bachelor binnen die faculteit een vreemde zet. Van Selm vindt het juist een verstandige keuze met het oog op de toekomst, bovendien: ‘Wij zijn als afdeling communicatiewetenschap financieel helemaal gezond, wij hoeven niet bij de FMG om geld te vragen.’

 

Van Selm verwacht dat komend collegejaar ongeveer honderd tot honderdvijftig studenten aan de bachelor Communication Science zullen starten.