Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Asva eist alsnog presentatie beoogde bestuurders
Foto: Daniël Rommens
actueel

Asva eist alsnog presentatie beoogde bestuurders

Steffi  Weber Steffi Weber,
18 maart 2016 - 08:26

Nu de namen van de beoogde rector magnificus en collegevoorzitter zijn uitgelekt, staat niets een openbare presentatie van de kandidaten meer in de wegEerder betoogden docenten van Rethink UvA hetzelfde.. Dat schrijft studentenunie Asva, die via een petitie aan de Raad van Toezicht (RvT) een dergelijke presentatie probeert af te dwingen. Ook de Centrale Studentenraad en Centrale Ondernemingsraad proberen studenten en docenten meer te betrekken bij de nieuwe UvA- en HvA-bestuurders.

NRC maakte dinsdag op basis van ingewijden bekend wie er zullen worden voorgedragen ter vervanging van Louise Gunning en Dymph van den Boom. Het zou gaan om UvA-bètadecaan Karen Maex voor de functie van rector magnificus en hoogleraar onderwijskunde Geert ten Dam voor de functie van collegevoorzitter. De RvT wil deze namen bevestigen noch ontkennen.

 

Schadelijk voor kandidaten

De medezeggenschap vroeg eerder tevergeefs om een openbare presentatie van de kandidaten vóór hun benoeming. De RvT weigerde dit echter omdat het volgens de raad schadelijk zou kunnen zijn voor de kandidaten als hun namen bekend zouden worden gemaakt terwijl de procedure nog loopt. Uiteindelijk legden studenten en docenten zich daar bij neer. Hoewel sommigen van hen zich later alsnog uitspraken voor een presentatie, zijn zij nu gebonden aan het compromis.

 

Breanndán Ó Nualláin, voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad (COR), legt zich met tegenzin neer bij het feit dat er geen openbare presentatie komt, maar wil de academische gemeenschap alsnog zoveel mogelijk bij de nieuwe kandidaten betrekken. Hij roept studenten en docenten op om vragen in te sturenDat kan naar o@uva.nl die hij de kandidaten kan stellen tijdens de zogeheten draagvlakgesprekken.

 

Vragen opsturen

Deze strikt vertrouwelijke gesprekken vinden dinsdag plaats en moeten uitwijzen of de medezeggenschap wel voldoende vertrouwen heeft in de beoogde bestuursleden. ‘Uiteraard mag ik niets zeggen over hoe deze vragen beantwoord worden, maar toch. Op deze manier kom ik te weten wat voor vragen de academische gemeenschap had willen stellen als de procedure transparanter was geweest.’ 

 

Ook de Centrale Studentenraad (CSR) wil de academische gemeenschap zoveel mogelijk betrekken bij de draagvlakgesprekken. De raad organiseert maandagmiddag een bijeenkomst in de Doelenzaal om met studenten te praten over de te beoogde bestuurders. ‘Op basis van wat hier uitkomt kunnen wij dinsdag vragen stellen aan deze mensen’, zeggen de leden van de CSR.

website loading